Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
En fråga åt min vän som har observerat följande: Varje gång han äter en maträtt med gula kantareller så får han inga magproblem, men varje gång han har låtit maträtten med svamparna i stå i kylskåp i ca två dagar och sedan ätit den, så har han fått väldiga magproblem. Vad är det egentligen som kan hända med ämnena i en svamp när den redan från början varit tillräckligt stekt eller tillagad i ugn?
Skulle väldigt gärna vilja plocka rödgul trumpet men har inte lyckats hitta den i Skåne. Någon som har lust att dela med sig av något ställe i eller i närheten av Skåne?
Vad kan denna vackra ticka heta? Funnen i mossig gräsmatta vid Färlevsfjorden Bohuslän. Närmaste träd är hagtorn.Tuvat växtsätt (4 st), ljusbrun melerad hatt 5-10 cm. Vit undersida. Kontrasterande mörkbrun fot som är sämskskinnsmjuk och klubblikt tjockare nedtill. Doft nästan som kantarell, rätt mild smak och vitt kött.
Osäker på artbestämningen. Helt vit sopp, små svaga prickar på hela foten, något mindre närmast hatten, ej bitter smak som bittersopp. Mycket täta rör, som finluden stensopp. Snittet i foten skimrande. Beständig färg i hatt och fot.
Hej!
Hittade de här svamparna och fick en känsla av att de kan vara ätliga.
Nåja, det är ett tillfälle kanske att lära sig något nytt.
Är de här ätliga? I dropboxmappen finns bilderna:
https://www.dropbox.com/sh/ncg30vi6xbl0cam/AACvjDo-zW_NmR9qTMMqLS-9a?dl=0
Bor i Gbg och har sökt både kurser och föreningar utan att hitta något. Finns det någon som jag får följa med ut i skogen och lära av, tror ju såklart ingen vill avslöja sina ställen men man kan välja nya trakter, hittills plockar jag bara tratt och kantareller. Det hade varit toppen att våga sig på lite fler och jag kan nästan när som helst.
Är detta Fårticka?
Som barn så plockade jag mycket fårticka med mina morföräldrar i norrland men har inte gjort på senare år och inte här nere på västkusten. Så jag vart väldigt osäker när jag fick frågan på dessa om det var fårticka. Kan ni hjälpa mig?
https://www.dropbox.com/s/yiwy0rjlsvxewtk/20141005_143302.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/hjlsc9tfiti7206/20141005_143253.jpg?dl=0
Jag plockade en massa trattkantareller igårmorse i en plastpåse (helt fel, jag vet, men så blev det!) och jag har haft dom i kylen i påsen övernatten. Hälften är rensade, men inte den andra hälften. Är dom okej att förvälla?