Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej! Vill gärna veta vad detta är för skivling. Den växer i utkanten av gräsmattan (mossigt), angränsar mot granskog. svamparna växer i grupper om 5-10st och hattarna varierar i diameter mellan ~4-10cm och verkar ha en tendens att spricka på lite äldre exemplar.
Många av svamparna har håligheter i fotens lägre delar. Ingen synlig hinna över skivorna ens på de minsta exemplaren, inga trådar. Foten har små mörkare fjäll som påminner lite om de man ser på ex. björksopp. Doftar…mer…
Varför fördummar alla denna svamp? . Man får ett rus av den, visst. Men hur kan man narkotikaklassa något som inte modifierats, något som växt helt naturligt i skogen? . Handlar om makt helt ärligt. Någon som vill ha kontroll på allt. Varför ens orka narkotikaklassa något som ingen bryr sig om.
Finns det något idiot säkert sätt att skilja dessa åt jag har läst att kremlor är besläktade med skivlingar, men när jag läser så hittar jag bara massa giftiga skivlingar och några ätbara, tänkte lära mig att se skillnaden mellan en kremla och skivling.
Den enda skivlingen jag kan är citronslemskivling.
Idag uppt0Š1ckte vi tre stora svampkroppar och ett otal pyttesm0Š2 i en blomkruka inomhus. I vanliga fall v0Š1xer d0Š1r en tv0Š2 meter h0‹2g palm som vi haft i flera 0Š2r och var palmens nya v0Š1nner kommer ifr0Š2n 0Š1r vi helt fr0Š2gande inf0‹2r. Kan n0Š2gon av er hj0Š1lpa oss reda ut mysteriet?
Hur kom dom dit?
Vad 0Š1r det f0‹2r svamp?
Vi rensar nog bort svamparna idag eftersom vi har ett litet barn som b0Š1st h0Š2ller p0Š2 att l0…mer…
Googlade en del innan jag lagade till svampen. De flesta svaren jag fick var att fritera svampen med mjöl,majsmjöl och öl etc. Föll mig inte i smaken alls. Kan jag ha gjort något fel?!
I år har jag gjort ett litet arbete om dom kända växtplatserna av Pleurotus eryngii i schweiz. Här förekommer dän sällsynt i dom nederbördsfattiga dalarna (inneralpine Trockentäler) Wallis och Engadin och växer då alltid nära Laserpitium siler eller latifolium. Den verkar tyvärr ha minskat kraftigt dom sita årtionden. Jag har nu tittat nogare på växtplatserna och vilka planter som förekommer där. Därför arten inte finns i sverige, tänkte jag, att det kan vara spännande att ...mer…
Hej, jag är på semester i Danmark. I en skog fann jag svamp. Svamp som jag i Sverige skulle ha varit hundra procent säker på att det var Björksopp, Fläcksopp, Brunsopp, Smörsopp samt Blodriska.
Men… Jag jan ju inget om svamp i Danmark. Kanske finns här närbesläktade förväxlingssvampar med helt andra egenskaper än de svenska svampar jag listade.
Och än har jag inte funnit tillräckligt med info på nätet för att uppnå den nivå av visshet som gör att jag törs äta dem.
...mer…
Hej!
Får tyvärr skriva några ord på engelska…
Har hittat denna ticka idag på en granstubbe som troligt hade “brown rot”. Den var helt vit och luktade starkt som Heterobasidion. Den ändrade inte färg vid tumning. Sporerna var subglobosa, ca. 4 x 5 my. “Generative hyphae sometimes branched” med söljor, har inte sett några skeletal hyphae.
Kan inte komma på namnet av svampen…
Tänkte först på Physisporinus vitreus, men den ska sakna söljor. Hoppas någon kan hjälpa mig!
Hundpromenaden blev en repetition av en tidigare, 101010. Då var det dagen före älgjakten. Nu dagen före Rally-SM-finalen på den ännu lugna skogsvägen… För fyra år sen fanns det massor av svamp, nu var det ledsamt fattigt.
Första bilderna blev mindre “skarpa”, men jag tycker att hagtornsbladflikarna är trevliga, ffa på bild 2. Gammal hagtornsrost, alltså.
Och såpmusseronerna är väl lysande typiska? Om nu en såpmusseron kan vara typisk…
För nåt år sen skrev JAS om en hopfällbar svampväska i textil/mesh här. Vi var väl flera som provade och ingen var nog överdrivet förtjust.
Nu är det så att jag har kommit att använda min rätt mycket trots allt, som extrakorg. Det är skönt att ställa ifrån sig ryggan och (den naturligtvis överfulla) svampkorgen och beta av ett område med bara denna lilla tygkasse.
Det vi inte gillade var att väskan kollapsar och klämmer känsliga svampar. Men för kantereller, trattis…mer…
Jag har provat att torka förut, men den blev stenhård. Enligt böckerna går fårticka bra att torka, men kräver lång blötläggning. Enligt en källa förhöjer torkning t.o.m. smaken.
Är det någon som brukar torka och lyckas få den tillräckligt uppblött och hur lång tid tar det i så fall och hur gör ni? Varmt/ljummet/kallt vatten?
Jag lät mina tickbitar ligga i blöt i åtskilliga timmar och de var fortfarrande torra och hårda. Jag malde resten till mjöl.
Börjar få s...mer…