Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej,
Jag hittade dessa kantareller som tycksa ha tappat sin gula färg? De är indentiskt likt trattkantareller förutom att färgen är annorlunda. Googlade snabbt och misstänker att det är grå kantarell? Stämmer det? Är den ätbar?
Hej! Skulle vilja ha bekräftelse på att det är orange kantarell som jag har funnit.
Växtplats: i den lite vildare delen av min trädgård, under en ek. Halland
Lukt: svamp
Foten är ihålig och “ranglig”
Som jag förstår det så ska orange kantarell vara ätbar?
En stor vit riska, växte i samma skog som svampen/riskan i inlägg “fråga på riska”. Den växte vi foten av en tall. Hatten 18 cm diameter, något inrullad kant hattytan glansig vaxartad på ytan, trattformad med djup tratt. Köttet vitt, saften först vit efter en liten stund ljust svavelgul, smak skarp parfymerad, ej brännande påminner om smaken på rå gulriska. Skivor vita nedlöpande, foten kort och hård, 4 X 3 cm. Gissar på alabasterriska?
Jag skulle vilja få hjälp med att artbestämma denna svamp som växer i en gräsmatta och har angripit och dödat delar av en häck och flera fruktträd, både äldre och yngre. Jag misstänker jättetrattskivling men svamparna på bilden är inte så stora. Det liknar även mjölskivling. Bilden är från förra året så jag har inte möjlighet att göra sporprov. Om någon vet något om växter som är särskilt motståndskraftiga/särskilt mottagliga för angrepp samt eventuella åtgärder…mer…
Efter två år ur svampskogen är man lite ringrostig.
Bild 1: jag tycker att det både är stensopp och brunsopp men de brunare blånar inte alls. Är det bara stensopp? Det hade regnat dagen före så inget tal om någon uttorkning.
Bild 2: Är det kärrsopp och blodsopp? Var snabbt och barnen var med så ingen koll på närliggande träd. Eldsopp ser inte ut att vara så röd i rören och jag tycker att den jag har är småprickig snarare än ett rött ådernät.
Bild 3: Champinjoner i gräs…mer…
Jag har just komit hem från skogen med en korg kantareller.Jag har alltid förvällt dom .Men nu undrar jag om det går lika bra att torka dom .Smakar dom lika bra sen?
Se mitt förra/föregående inlägg. Kan det vara en nejlikbroskskivlig?
Såg att Gråmusseron säljs på webben torkat.
Är det någon som har erfarenhet av den.