Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Undrar om det är vanligt att strävsoppar är klart blå till blågröna vid roten, och vissa även under hatten vid snitt? Här menas inte lättare blåning, det ser snarare ut som att svamparna sugit i sig Yes eller bläck. Ätbart eller bäst att slänga?
/Anette
Hej!
Luktade ganska udda denna spindelskivling. Tror det står Cederträ i böckerna. I alla fall borde
det gå lista ut med hjälp av doften.
Mest tall runt om. Trodde först det var en släkting till Ullspindlingarna, eftersom skivornas färg liknar dem.
Korpspindling växer med Tall, luktar cederträ och växer i grupp som dessa.
Så det får bli mitt förslag.
Är det ett rimligt Förslag?
Hej vi plockade stor vit röksvamp igår och sedan kokade vi dem i bitar hemma. Men idag när jag tittade på påsen i frysen så var det lite gult i den såg mest ut som det var vattnet i den som frysit..
Hur gäller det nu? Är det ätbart fortfarande eller är det dödligt hjälp mej snälla
andre@rosenqvists.com
Hej! Jag kom hem från Söderåsen med några kilo svamp som jag är 97 % säker på är blodsopp, efter att ha läst ungefär alla forumtrådarna om blodsopp/eldsopp här, och googlat en massa. Men en enda sak gör mig fundersam: I en tidningsartikel som jag googlade fram sa en svampexpert att om foten blånar när man skrapar på den är det en eldsopp. Och mina fötter blånar - men i allt övrigt tycker jag att svamparna ser ut som blodsoppar. De har inte heller det tunna röda skiktet mella…mer…
Se föregående inlägg om rostfjällskivling.
Denna är hittat i gammal barrskog. Är det guldlockig fjällskivling?
Anna
Det jag undrade är hur man skiljer rostfjällskivling och guldlockig fjällskivling, om det går utan att mikroskopiska. Kan man ta det bara på biotop - lund ek-hassel respektive barrskog?
Det jag undrade är hur man skiljer rostfjällskivling och guldlockig fjällskivling, om det går utan att mikroskopiska. Kan man ta det bara på biotop - lund ek-hassel respektive barrskog?
Den små-fjällskivling växte i en blandskog med ek, hassel och en del hagmarksgranar. Den växte vid hassel. Rostfjällskivling står som signalart i skogsstyrelsens signalartsflora. Samtidigt är den lik vanliga arter små-fjällskivlingar som finns i barrskog. Kan man artbestämma den till rosfjällskivling enbart på att biotopen ek-hassel?