Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej.
Jag ville väl mest kolla om folk ville skriva vilken deras favoritsvamp är och varför. Som en liten hyllning eller för att tipsa andra. En favorit behöver ju inte handla om smak utan även om utseende, konsistens, nostalgi osv.
Min är sopp, all sopp, de är vackra, smakar bäst enligt mig och har så olika konsistenser vilket gör det kul i stuvning/stekning.
nästan osynliga och i mängder. Fick 10 bet efter en runda i Tyresta skogar. Har ni tips hur man kan skydda sig?
Kristoffer
Var nyss hundra på att jag funnit 3 st fina fjällskivlingar i trädgården på Lidingö men vid närmare undersökning kom jag fram till att det trol. rörde sig om den för mig tidigare okända rodnande fjällskivlingen. Foten är nämligen inte det minsta vattrad utan helt slät med dragning åt brunt. Ringen sitter ganska fast. Den doftar gott men rodnar inte det minsta vid brottytan, utan förblir kritvit Hur ska jag ytterligare förvissa mig om arten, vågar inte tillreda för att provsma…mer…
Jag undrar över på vilka ställen man kan hitta denna svamp (har läst i många svampböcker men hittar inte ett enda ställe som den “kan” växa på. Bor i karlskoga.
kom gärna med tips var jag kan leta.
Svampen är ca 12-15 cm bred och rätt så ljus i färgen, vad heter den och är den ätbar?
Jag undrar om pepparsvampen blir blå när man skär i den eller är det i så fall en sandsopp?
Satt och sökte information om att torka svamp härom dagen och stötte på en lång men väldigt intressant artikel i ämnet. Kanske någon mer här på forumet kan vara intresserad.
http://taffel.se/artiklar/torkad-svamp-harifran-till-evigheten
Tjena!
Tänkte köpa en svamptork nu!
Jag vill ha en som rymmer en del svamp. Gärna någon som torkar lite snabbare.
Hur lång tid tar det att torka svamp i en sådan? Hur många liter rymmer maskinerna ca?
Strävsopp hybrid? Bruntonad hatt 10 till 14 cm fnasig småtofsig ljusgrå rörlager, fot längd 10 cm tjocklek 3 cm svarta täta tofsar. Kött först vitt vid snitt svagt rodnande efter 15 minuter mörknar något med blågröna inslag vid forbasen. Sandig jord fd. potatisland ungskog tall gran och björk. Förslag
med Uppsala Svampklubb i morgon söndag 7 september
Samling kl 10.00 vid EBC:s:parkering för gemensam avfärd till till Hammarskog, där vi plockar och avsmakar
några av våra vanligaste matsvampar, tillredda på medhavda spritkök.
Ta med några egna favoriter plockade dagen före, för gemensam avsmakning/utvärdering!
Info: Mats Hellberg, 072-2310551 el mats.hellberg.uppsala@gmail.com
Hej
Jag tänkte börja plocka lite kremlor detta år.
Är det något jag bör tänka på, några goda råd är aldrig fel.
När man smakar på en ej ätlig kremla är smaken då påtagligt skarp och brännande? Som om man smakar på en gallsopp så känner man ju en enorm beska.