Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Vad är det för mikroorganism som färgar murknande trä vackert turkost? Hittade info om blånadssvamp men inte säker på om det är samma?
Hej! Har hittat en svamp jag tycker stämmer in på borstticka, men den doftar också anis. Kan det vara sydlig anisticka??
Konsistensen är korkig. Den växer på en pinne med markkontakt. Har svårt att säga trädslaget bara utifrån pinnen, men med tanke på de omgivande träden kan det vara rönn eller asp. Den största fruktkroppen på bilderna är ca 5x5 cm. Utan att ha skurit i den uppskattningsvis 0,5-1 cm i genomskärning. Porerna får jag till ca 3 per millimeter. Ligger exponerat f...mer…
Bild 1. Död ekgren c:a 3 meter över marken.Eken står 50 meter från torpet, har följt utvecklingen av skinnsvamparna under ett år.
Bild 2.Gren,eller stam, av okänt träslag liggande på marken.
Bild 3. Murken björkgren liggande på marken.
Samtliga bilder är tagna utanför Kungsör. Bild 2 och bild 3 i en snårig och slyig lövskog 22-02-15.
Kan inte mycket om skinnsvampar,men vill lära mig mer. Hoppas att någon kan hjälpa till med artbestämning.
Hej,
Jag önskar börja med egen svampodling hemma och helst inomhus. Vårt kallaste rum hemma har en temperatur på ca 10-15 grader vinterhalvåret och 15-18 på sommaren. Bor i Nordnorge, Tromsö.
Vilka arter kan ni rekommendera att odla? Har själv ingen erfarenhet om detta.
Någon som kan rekommendera en hemsida där man kan köpa ryggsäck med svampmotiv?
Har googlat men antingen så är det slutsålt eller så är det inget som faller mig i smaken.
Kan någon även tipsa om var i Kristianstadstrakten man kan finna trattisar och rödgultrumpet?
Tack på förhand
Mvh Emely
Enligt Bo Nylén är kuddtickan vanlig i östra mellansverige (där jag bor), för övrigt sällsynt.
Växer på döda eller döende upprätta stammar av hassel, sälg, al eller hägg. Min svamp växte på ett lövträd, men då löv saknas kunde jag inte avgöra vilken art det var.
Blandskog norr om Mälaren, 28 km NV om Stockholm.
Trädet var dött eller döende.
Sprängticka
26 feb 2022 kl. 19:37
Sprängticka hittad 25 meter från motorväg hittat på trädsidan vänd bortfrån vägen, är den okej att förtära? kan också tillägga att jag kanske fått små stålbitar från kniv på/i svampen eftersom jag var lite vårdslös och använde hammare på ryggen på fel typ av kniv..
Söker med ljus och lykta register över svamp som är ätlig utöver dess smak, dvs svamp som skulle kunna användas i överlevnadssituationer och eventuellt processeras till tjänlig föda.
Finns det ett sådan lista eller kunnande någonstans?
Med vänliga häslningar
/Robert
Har varit ut två dagar och sökt vintersvamp. Bild 1 och 2 är från samma ställe och bild 3 ett annat. Färgen på skivorna gör mig osäker om det är ostronmussling eller grönmussling men samtidigt så visar ingen någon nyans av grönt oavsett storlek. Såg många likadana på stället där jag hittade bild 3 men den svampen va den med bäst kvalite, de flesta va rätt så ruttna.
Klas meddelade ”för en tid sen” att han/frun vunnit en dyr auktion på detta verk:
Roche, Maurice:Medicin och svampkännedom.
Nu finns ett ex att köpa betydligt billigare en bit ner här:
http://antikvariat.net/get/search.cgi?post
(Jag har den redan - Cortin står för bearbetningen!)
Hittad på Lidingö på äldre högväxt slån