Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Har presentkort på CDON att hämta ut och Adlibris säljer ju böcker där, så jag tänkte om jag skulle slå mig lös på Fungi of Temperate Europe innan presentkorten förfaller. Den finns ju i engelsk och dansk upplaga och jag vet inte vilken jag ska välja. Har någon läst dansk svamplitteratur? Är termerna linknande de svenska?
Danska är inte min starka sida. Engelska tycker jag jag behärskar bra, läser skönlitteratur och skriver tämligen obehindrat . Men jag har flera svampböcke…mer…
Jag frågade en gång om jag hade hittat en goliat mosseron men det visade sig vara en Kejsarskivling. Jag vet det tack var det experterna här.
Den svampen är rödlistad och tyvärr så anmälde jag inte min fynd om svampen som jag ångrar det nu. Den svampen och skogen finns ingen mer. Borta på någon dag.
Om ni hittar rödlistade arter i våra skogar kanske ni kan anmäla det.
Skogar är inte träd odlingar. RIP kejsarskivlingen som fanns i Åre-Duved, Jämtland
Hejsan! Jag hittar sprängticka lite då och då och är tämligen säker på att “artbestämma” den. Dvs svart skrovlig utsida som smular, ockra gul insida som känns korkliknande. Men vid sökningar på nätet dyker Falsk sprängticka upp som förväxlings art men jag kan inte hitta någon info om en sådan art? Menar man då likartade knölar eller utväxter som björkvril som ev förväxlingsart?
Hej,
De här svamparna växer uppe på en stubbe (okänt träslag) och de har inte den typiska musselformen. Kan de ändå vara ostronskivlingar? Jag har tidigare hittat dem på stammar och då kan de ju inte få en rund hatt. De luktar likt dem jag hittat tidigare. Tyvärr är de frusna så jag vet inte om de är lika i konsistensen.
Hej ni som är kunniga, hittade denna på ett av våra träd i skogen på landstället och undrar nu om detta kan vara den berömda sprängtickan? Vill såklart inte ta ner den för att undersöka men tänkte jag ställer frågan här då ni verka vara väldigt kunniga på området. Växer på en stor två stammade björk av väldigt gammalt ursprung.
Har hittat några sådana här då och då jag letar svamp i skogen nära där jag bor i Gbg. Det är tall, björk lite gran, en och ibland andra lövträd i området. Det växer även kantarell, trattkantarell, kremlor, soppar och taggsvamp i området där jag hittat dem. Jag undrar om det kan vara frostvaxskivling och om det finns nng farli förväxlingsvamp till denna? Hoppas bilden håller måttet.
Jag blev lite osäker då den var mer gul/brun än vad man brukar se i området, vad tror ni är det trametes versicolor? Slotskogen, Göteborg.
Denna grupp växer lite nedanför en stor och gammal ask. Ser ut att växa på gräsmattan och inte direkt på en synlig rot, stam eller stubbe.
I närheten har vi denna sommar tagit ner mycket snöbär, en del syrén och andra yngre träd.
Jag kan inte se att det finns någon ring. Kan det ändå vara någon sort av honungsskivling?