Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Denna kraftiga ticka växte på en död, liggande och mossig stam. Kan tyvärr inte avgöra trädslag, men där växer enbart lövträd och en mängd olika, såsom al, ek, lönn, lind mm. Tickan är mycket ojämn och gropig på ovansidan och har många olika färgskiftningar i olika lager. Undersidan är vit/ mycket ljus och mörknar vid tumning. Någon som vet eller har ett förslag på vad det är?
Hej
Vill gärna ha hjälp att artbestämma dessa svampar.
De är hittade i skog i Göteborgsområdet, nära hav. Skogen är främst bestående av ek finns endel Enar och en och annan tall. De växte på marken bland löv, var lite blötare område med lite mossa dock ej helt mossbeklätt.
Alla utom de fyra (lite mindre) svamparna på högersidan är ihåliga (på bilden underifrån)
Jag hittade denna lämnad på gräsmattan vid mitt hus där ett träd stod tills för någon vecka sen. Ganska säker på att det var en björk men har bott här många år och det var ett högt träd så har blivit rätt hemmablind. Bor i Södra Linköping där eklandskapet börjar så många 3-400 åriga ekar omkring. Svampen (tickan?) Är 20 cm bred och luktar lite färskt och svampigt på samma gång ganska stark doft. Inte så värst jordig.
Delar av mina svampställen har länsstyrelsen valt göra naturreservat av i år. Har försökt via deras hemsida få fram om man fortsättningsvis får plocka svamp som vanligt, men så tydliga har de inte varit. Men det står att jakt “kan tillåtas”...någon som vet?
Små svampar. Se hand för skala. På en gräsmatta nära en död gammal ek. Bild tagen idag. Tror jag sett liknande innan i närheten men är inte säker.
Efter stormen Per var vi strömlösa i fem dagar. Vi hade den extra frysboxen i källaren full av Karl-Johansvamp och kantareller.
Hur fort blir svampen förstörd?
Först öppnade vi inte frysen på två dygn, för att hålla kylan så bra som möjligt. Sen fick vi tag på ett bensindrivet litet elverk, som vi använde för att bl a driva datorerna så vi kunde jobba. Men vi drog också en extra sladd ner till källaren och frysen där och samlade alla frysvaror i den frysen. Svampen var då up…mer…
Tidigare år plockat mycket frostvaxskivling men när jag insåg att typ 9 av 10 svampar är larvangripna så plockar jag bara de yngsta exemplaren, så från att ha fyllt korgen blir det bara en svampmacka nuförtiden.
Är det så överallt eller är det en lokal företeelse på Järavallen Kävlinge Skåne?