0 17431 visningar

50 svar

skölja svamp eller?

cicki T Belgien

14 aug 2008 kl. 16:14

Kan någon tala om för mig varför det inte är ok att skölja tex kantareller under rinnande vatten? Dom blir väl duschade av regn ändå?

0

Charina, halland

14 aug 2008 kl. 16:39

Sköljer jag svamp så gör jag det bara på hatten. Skulle man skölja skivorna/åsarna så tycker iaf jag att svampen tenderar att bli något slabbig.

Det regnar ju som bekant ibland utomhus o då oxo på svampen. Så varför skulle man inte kunna skölja dem om man vill? Dock gör jag det mycket sällan.

0

Peter

14 aug 2008 kl. 17:00

Att skölja eller inte verkar vara en vattendelare av mått som kan framkalla ilskna fnysingar om man tillhör “det andra lägret”.

Om jag har delat på svampen och de ändå skall förvällas och frysas så kan jag skölja den. Hellre tappar jag 1% smak än sitter och givlar på sand och barr.

Om jag skall steka dem direkt så undviker jag att skölja dem. Svampen blir slabbig på en gång och man får inte den fina stekytan. Men då får man putsa den ordentligt först, vilket kan vara ett jäkla jobb.

0

Charina ,halland

14 aug 2008 kl. 17:05

Svamp innehåller 90% vatten så du får ingen stekyta på den förrän du har fräst bort detta vattnet. Så lite sköljvatten gör nog inget i det fallet..

0

cicki T Belgien

14 aug 2008 kl. 18:41

Jamen, först skölja, sen dela eller skära i mindre bitar?

0

Peter

14 aug 2008 kl. 18:53

Förvisso, men stekytan kan påverkas i alla fall, om ytan närmast pannan är uppluckrad och slemmig till skillnad mot torr och slät.

0

cicki T Belgien

14 aug 2008 kl. 19:05

Men om man då “duttar av” vätskan innan med exvis en kökshandduk? Brukar göra så med broccoli eller blomkål innan den hamnar i Woken.

0

Peter

14 aug 2008 kl. 19:30

Räcker det? Jag tänker mig att det händer något på cellnivå då saltkoncentrationen i svampcellerna är annorlunda än i vattnet. Om man lägger svampen i blöt eller sköljer den så bör cellerna spricka pga osmos, och svampens yta blir uppluckrad.

Om man duttar den torr borde man kanske få en fin stekyta ändå, men vilket jobb!

0

Annette L, norr om Sthlm

14 aug 2008 kl. 19:58

Jag sköljer all svamp som jag förväller, sköljer även den svamp som skall stekas direkt, men innan delning. Lägger den på tjockt, ej luddigt hushållspapper. Däremot sköljer jag inte typ Karl Johan som jag fryser in rå, eftersom jag inte vill ha iskristaller…(nojjig jag vet…)

0

cicki T Belgien

15 aug 2008 kl. 13:49

Skönt att höra Annette, då får jag sällskap i skamvrån ;)

0

Jonas K

15 aug 2008 kl. 13:54

De som påstår att man inte kan skölja svamp lever efter en gammal myt. Har alltid sköljt min svamp och den smkar inte mindre för det. Skulle Kantarellerna smaka sämre om man plockar dem under ett regnväder?

0

cicki T Belgien

15 aug 2008 kl. 14:58

Annette, vi har fått manligt sällskap i skamvrån!Välkommen Jonas K!

0

Annette L, norr om Sthlm

15 aug 2008 kl. 15:01

;=)

0

klas jaederfeldt

15 aug 2008 kl. 16:06

även jag ställer mej där om det finns plats

0

cicki T Belgien

15 aug 2008 kl. 16:13

Klas, självklart finns det plats! Välkommen! Så länge vi har tillräckligt med vatten!

0

Peter

15 aug 2008 kl. 16:15

Jonas, det handlar inte direkt om svampsmak utan om stekyta. Indirekt kan smaken påverkas eftersom en finare stekyta ger en annan smak. Att “smak” skulle “sköljas bort” ur svampen tror jag inte heller på.

Jag tycker att Annettes regler är förträffliga.

0

SE

24 aug 2008 kl. 21:39

Japp, jag sköljer också! HAr aldrig märkt ngn skillnad!

0

Nina A

24 aug 2008 kl. 21:44

jag sköljer om det behövs,annars har jag en liten fuktad trasa jag gnuggar bort skräpet med
ska jag stå delvis i skamvrån? :)

0

Janett

24 aug 2008 kl. 21:46

Inte jag heller.

0

Marianne

24 aug 2008 kl. 21:47

Kantareller sköljer jag. Får fin stekyta ändå. Soppar sköljer jag inte. Det behövs ju inte. De blir ju rena när man rensar och de suger åt sig en jädrans massa vatten om man sköljer dem.

0

cicki T Belgien

24 aug 2008 kl. 21:50

Många i skamvrån :)

0

"JAS" Helsingborg

24 aug 2008 kl. 21:51

Jag sköljer den svamp som är så smutsig så att sköljning är den enda lösningen, om det nu skulle vara så att det blir mindre smak av detta förfarande då är det som det sagts innan ingen mening att plocka svamp en blöt sommar/höst. Vad är alternativet att slänga den, verkar riktigt dumt då skulle man aldrig ha plockat den. Jag tar plats tillsammans med er i skamvrån.

Nysköljda och de var goda

0

cicki T Belgien

24 aug 2008 kl. 21:56

Uj, uj, får nog be hyresvärden om större yta för skamvrån!

0

Tanja V

24 aug 2008 kl. 21:59

Jag gör som “JAS” - är svampen skitig sköljer jag, men föredrar att bara borsta. En halv fot i skamvrån kanske? ;-)

0

cicki T Belgien

"JAS" Helsingborg

24 aug 2008 kl. 22:03

Nej, nu börjar det bli trångt och mysigt inte mer yta, kom närmare varandra i stället :))

0

Evus

24 aug 2008 kl. 22:05

Får jag också plats i skamvrån?

0

cicki T Belgien

24 aug 2008 kl. 22:15

Jag tror att skamvrån får flytta ut i verkligheten så får dom som inte hör hemma där flytta in istället. Blir mindre trångt tror jag!

0

"JAS" Helsingborg

25 aug 2008 kl. 20:27

Efter en vecka så var det massor av Nejlikebroskskivling där några av våra luftkuddar stått i nästan 8 veckor på samma plats på gräsmatta och då för står ni att det inte var mycket gräsmatta kvar. Det verkar som om Nejlikebroskskivlingen har legat i dvala och bara väntat på att vi skulle flytta på oss. Vad vill jag nu säga med detta, jo de som växte där var naturligtvis mycket smutsiga då de växte i stort sätt i ren jord. Så det blev till att skölja de små liven, de var fina och inga angrepp alls och stora och nu ligger de torkade och fina på burk.

0

Maria W

3 sep 2008 kl. 16:48

Jag tar också plats i skamvrån då.

Jag får inte ihop det logiskt riktigt: Om jag kokförväller en del av min svamp innan infrysning, hur ska jag lyckas med det om jag inte ens får skölja den?

Enda svamparna jag undviker extremt att skölja är smörsopp, för då blir de bara mer slemmiga på hatten.

0

Boman

3 sep 2008 kl. 17:05

Maka åt er, jag behöver en bit av skamvrån också;-) Massor av jox på dagens skörd av blodriska, skägg- och skogsriska och soppar, utan sköljning hade jag stått än och borstat. Kantarellerna likaså. Trattisarna och rimskivlingen var rena men det regnade mest hela tiden. Så lite mer eller mindre vatten kvittar nog.
Om smörsoppen, förresten Maria W, drar du inte av hatthuden ändå?

0

Boman

Maria W

3 sep 2008 kl. 17:18

Nej det gör jag inte och får säkert stå i skamvrån för det också. Visst har jag läst i svampböcker att man ska göra det, men aldrig sett nån motivering till varför. Tror inte jag tatt nån skada av att äta hatthuden.

0

Jonas

3 sep 2008 kl. 17:21

Tyvärr är det så att det ofta i våra tidningar är någon kändis som berättar han/hon gillar plocka svamp och ger ett par tips. Ett av tipsen är nästan alltid att man inte får skölja för då tappar de smak. Dags att sprida budskapet att svampsköljning är bra! Jag föredrar skölja min plockade sallad också eller morötter eller vad som helst. Sköljer tom fisk efter jag rensat:)

0

Boman

Boman

3 sep 2008 kl. 17:28

Nån skada kommer du säkert inte att lida av det;-) Det är väl en av alla de där smaksakerna. Jag tar bort hatthuden för att den är så slemmig. Har just skivat dagen soppar som nu ligger på tork.
Så, Maria, ingen skamvrå;-) för min del iaf

0

Peter, Linköping

3 sep 2008 kl. 18:16

För smaken kvittar det, men stekytan, stekytan! En torr svamp ger en bättre stekyta och därmed mer smak.

Skölj svampen i så helt skick som möjligt, och låt torka på handduk eller hushållspapper innan stekning.

Om man skall förvälla för infrysning spelar det förstås ingen som helst roll.

Om ni tycker att det låter galet - testa!

0

skölja svamp eller? Peter

Gula

3 sep 2008 kl. 20:41

Ursäkta en dum fråga men hur steker du en färsk svamp utan att den avger fukt???

0

skölja svamp eller? Peter

Peter, Linköping

3 sep 2008 kl. 21:05

Inga frågor är dumma frågor, det tyder bara på att jag slarvat med formuleringarna i mitt inlägg.

När du lägger svamp med torr yta i en het panna skapas en stekyta på en gång, som innehåller smak och färg och ger en konsistensbrytning. Svampcellerna böjar sprängas omedelbart och lämna ifrån sig sitt vatten, men stekytan har redan börjat formas.

Om svampen är blöt (speciellt om man lägger mycket svamp i pannan) så skall vattnet först förångas från ytan, och det sänker temperaturen så att stekytan blir mindre fin, vilket leder till en svamp med mindre smak.

Skall man få nån stekyta på svamp man förväller först måste man koka bort nästan all svampvätska innan temperaturen blir så hög att ytan kan börja brynas.

Det är säkert mer komplicerat än så med att skapa stekyta, det är inte bara temperaturen som avgör detta (googla på “maillard”).

0

skölja svamp eller? Peter

svampstaff

3 sep 2008 kl. 21:13

varför skölja?? när halva nöjet är att sita en hel natt och rensa 20L kantareller :)

0

jh

3 sep 2008 kl. 21:16

det är bara att skölja på, svampen lär inte påverkas speciellt negativt av det och du slipper stå där med en fjolleborste och ändå gnaga skräp i slutändan!

0

Gula

3 sep 2008 kl. 21:25

Tack Peter!
Jag fortsätter nog skölja mina svampar, vill inte ha halva skogen i munnen när jag äter! 8-D

0

Birgitta F

3 sep 2008 kl. 21:26

och här var det ett otroligt duttande och puttande kul tråd
torka så behöver ni varken dutta eller putta

0

cicki T Belgien

3 sep 2008 kl. 21:31

Tack för alla svar! Jag fortsätter och sköljer min svamp!

0

svampstaff

3 sep 2008 kl. 21:41

frys in dom färska bara! mkt mkt godare har jag upptäckt efter 30år

0

Dr Jones

5 jan 2010 kl. 07:48

Det är inga problem att skölja svampen, då huvuddelen av svampens smakämnen är fettlösliga. Hur steker man då svampen på bästa sätt för att få en fin stekyta? När svampen läggs i stekpannan med sitt smör är kontaktytan mellan svamp och smör liten, vilket resulterar i en dålig värmeöverföring, allt eftersom svampen släpper vatten ökar värmen ökar. För att spara tid bör du hetta upp din panna, tillsätta svampen+en msk vatten för att få upp värmen i svampen snabbt och på det sättet snabbt få svampen till att släppa vatten. När du märker att vattennivån inte ökar mer häller du av vattnet. Häll tillbaka svampen i pannan, låt det kvarvarande fria vattnet koka bort, tillsätt smör och stek din svamp gyllenbrun. Den som är tveksam kan ju smaka på vätskan innan den hälls bort, så mycket smak är där inte…Lycka till!!

0

Bo E

7 jan 2010 kl. 16:08

Jag har sedan barndomen lärt mig att inte skölja kantareller (vilket inte var lätt att övertyga bacillrädda föräldrar om på den tiden).
Nu har jag tänkt om efter all info här på guiden och sköljer svamp vid extrema behov (dränka blomkålsvamp är ju nästan en förutsättning för att våga äta den(???)....
Kantareller har jag fortfarande lite svårt att acceptera under rinnande vatten, men gör det vid behov. även om jag oftast lämnnar skräpet i skogen.
Kanske bör man grovsortera i skogen oxå och lägga extremt solkiga svampar i eget emballage, för de har ju en tendens att sprida solket till varandra…speciellt om man har slemmiga arter med i skörden!

0

Tina Nordberg

8 jan 2010 kl. 13:11

Gör en ännu större plats åt mig, för jag inte bara skjöljer ibland när de är riktigt smutsiga. Jag lägger svampen i en balja vatten, då sjunker jord o sand så fint till botten.Sedan får de ligga och torka på papper. Inget knaster mellan tänderna.

0

den danske svampe

8 jan 2010 kl. 13:36

helt klart skall man skølja kantarellerna i vatten. de står ju ute i krafigt regn då och då och blir ju inte sæmre av det.

en sak som man dæremot aldrig skall gøra med kantareller ær att torka dem !!

0

"JAS" Helsingborg

8 jan 2010 kl. 23:26

Fick ett tipps av en erfaren svamphanterare att man gott kan skölja svampen när man är i skogen i ett vattendrag alltså när den ligger i korgen, doppa alltså hela korgen, i en bäck, en å, en sjö eller något annat vatten, svampen får knappast på på sig annat än de bakterier den redan har så någon nedbrytning startar alltså inte som när vi kladdar för mycket på den. Skölj svampen alltså i ett naturligt vatten och du behöver inte ta hand om den omedelbart vid hemkomsten om du inte pillar på den och förvarar den svalt.

0

Bengt Sandh

9 jan 2010 kl. 00:59

En viktig sak förbises av dem som förespråkar sköljning och som samtidigt betonar att svamparna blir våta av regn. Det är förvisso sant men då glömmer ni att hatten skyddar övriga delar av svampen så att den bara blir våt på hattytan.

När man sköljer svamp så blir förmodligen HELA blöt. I naturen är det stor skillnad eftersom hattovansidan är konstruerad så att den mer eller mindre stöter bort allt vatten utan att det tränger in i svampen i övrigt.

Jag vill gärna slå ett slag för att rensa all svamp direkt i skogen. Det tar visserligen lite extra tid men tid har vi väl alla gott om eller hur? Om man gör det så är man “ledig” när man kommer hem. Jag har aldrig någonsin behövt skölja någon svamp under vattenkranen och skulle dessutom aldrig kunna leverera sköljd svamp till mina kunder. Det skulle sänka både värde och trovärdighet direkt eftersom kunden inte är villig att betala dyra pengar för extra vatten.

Min ståndpunkt är därför:

- Rensa i skogen
- Skölj aldrig svampen

0

"JAS" Helsingborg

9 jan 2010 kl. 09:49

Tja Bengt Sandh, du har aldrig plockat svamp i skånska bokskogar med naken jord och förna efter ett störtregn det är ju helt klart. Man har då att välja på att plocka svampen och skölja den eller helt enkelt skita i att plocka, jag plockar och sköljer. Sedan det där snacket om att hatten skulle skydda den övriga svampen från väta, funkar det bara på vissa svampar då eller? På de hygrofana funkar det ju inte, inte funkar det på svamp som växer djupt i mossa eller för mossan tar väl åt sig regn och väta och då blir ju svampen blöt från alla håll och kanter. Ja det finns många aspekter på detta men en sak är väl klart som korvspad att man aldrig skall skölja svamp som är delad i mindre bitar. Sedan håller jag med dig Bengt om att om det finns möjlighet så är det best att rensa svampen i skogen. Men har jag åkte en massa mil och skogen är full av svamp då blir det bara grovrensning och sedan får resten tas om hand om hemma.

0

Kerstin, Lindome

9 jan 2010 kl. 18:57

Jag har nu med intresse följt den här tråden och försökt hitta logiken i de olika uppfattningarna.
Alldeles bortsett ifrån om jag skall äta svampen direkt eller frysa den, måste den värmas.
(Med undantag då från KJ som jag langar in rå i frysen).
(Alltså i mån av plats).
När jag steker eller förväller bildas vätska. Förmodligen vatten.
Samma vatten som jag skall undvika att utsätta svampen för.?
Om jag har stekpannan riktigt het med olja och bara lägger i ytterst lite svamp kan jag behålla vätskan i svampen, men annars sker det oundvikliga, alltså att svampen vätskar sig.
Om jag kokar bort svampens egna vatten eller lite extra sköljvatten tror jag inte har någon betydelse, varesig jag skall steka eller frysa.
Men om jag skall snabbsteka lite svamp som garnityr t. ex. behåller jag nog form och utseende bättre ju torrare den är.
När det så gäller smaken som eventuellt går förlorad, tvivlar jag….
Sedan är det en “annan femma” att miljön som svampen växer i innehåller allt från jord- till coli-bakterier och en hel del småkryp, som i och för sig inte är särskilt giftiga kanske.
Förhoppningsvis tar vi död på det mesta i uppvärmningen, men blotta vetskapen gör att jag sköljer allt, oavsett om det skall torkas, frysas eller anrättas direkt.
M.a.o. bered plats för mig i skamvrån.

0

den danske svampe

10 jan 2010 kl. 12:03

vad bengt sandh skriver om sköljning av svamp här är egentligen ganska ointressant då denne nu mest ägnar sig åt skriverier kring påstådd hustrus bröstförstoring, se länk stora svampar !

ingen blir lurad som köper sköljda kantareller. min erfarnhet säger att kantareller under 12 timmar tappar ca 15-20 proc av vikten. sköljer man vid rensning har man ursprungsvikten kvar efter 12 timmar plus att man slipper sitta med sand och barr mellan tänderna…...

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone