Jag förkoka och tillsätter alltid några droppar nypressad citronsaft. Svamparna blir något rosafärgat. Jag tror att det har med deras svarta sporer att göra. Steka man dem färsk blir de svart. Torkas de blir det också svart. Citrongul slemskivling passar väl ihop med framförallt fiskrätter.
Ja, man blir ju mörkrädd. Lömsk flugsvamp har iaf ingen citrongul fot.
I en bok av Pelle Holmberg står följande:
En verklig nybörjarsvamp är den citrongula slemskivlingen, som är mycket lätt att lära sig. Det finns inget som man kan förväxla den med. Den växer med gran över hela landet. Det märks på utställningar och kurser att det är många som plockar denna “kändis”.
Pelle Holmbergs bok om
SVAMPAR
Foto Michael Krikorev
Håller med Geraldine: Det går inte att missta sig på den svampen. Den har ett slemmigt skinn på hatten (som man helst drar av innan man lägger den i korgen), foten är grå-vit och basen på foten är citrongul. Själv tycker jag inte att svampen blir svart vid tillagning. Visserligen blir det en färgförändring åt det mörkare hållet, men svart - nej. Kanhända att svampen reagerar på annat sätt om man steker den i t.ex. gjutjärnspanna. Personligen steker jag den i titanpanna med smör, salt, peppar och serverar den till fisk eller skadjur.
Mina svartnar inte! Drar av hattslemmet och skrapar av foten i skogen, förvarar dem separat för annars missfärgas(svart) allt annat som kommer i kontakt med dem.Steker direkt i Non stick-panna i olja eller bara fräser av dem utan fett. Goda men milda, lite syrliga svampar som passar till fisk och som de är på macka.
Jag har just börjat plocka citrongul slemskivling, och när jag skulle steka dom första gången blev jag också väldigt konfunderad, för dom blev inte svarta. Jag är dock 100% säker på att det var citrongul slemskivling (eller slemmig snorsnopp som min mamma av nån anledning kallar dom, hon är misstänksam mot alla skivlingar). Steker med smör i gjutjärnspanna. Lever fortfarande.
Jag tycker att de är goda att stuva i creme fraiche ist f grädde, så man förstärker syrligheten, och så servera till en bit grillad eller stekt fisk. Lättaste sättet att rensa är att redan i skogen klyva svampen mitt itu, från foten och uppåt. När man kommer till den slemmiga hatthuden brukar det då vara lätt att dra bort skinnet genom att bara vika upp den ena halvan och dra av det.
Läs om den här:
http://www.svampklubben.org/manadsnotisen.html
Det går knappast att förväxla Rödgul slemskivling(Rabarbersvamp) och Citron(gul)slemskivling. De är inte speciellt lika, iaf i mina ögon.
De bilder som varit på denna tråd är på Citronslemskivlingen, stekpannan frånräknad då för där var det annat också. Upprepar, mina “slemmisar” blir inte svarta, de blir lätt rosa aktiga först och mörknar mot grålila sedan. Vätskan i pannan får en ganska mörk färg, antagligen av de svarta sporerna. Jag gillar den här svampen, lite besvärlig att rensa men god och ännu skadefri. Framför allt är den svår att blanda ihop med något giftigt.
Om du är ute efter en svamp som blir svart vid stekning/förvällning så är det apelsinsopp även kallad tegelsopp och orange björksopp. Den blir svart och är god och finns oftast gott om, passar bra att blanda med Karl-Johan, smörsopp, brunsopp t ex. Citrongul slemskivling blir INTE svart vid stekning men skall inte ätas i större mängder enligt svampexperter. Jag själv har slutat äta den, det finns ju så många andra svampar som är goda och än så länge inte giftiga.
Sitter inte det svarta i slemmet eller kanske snarare i hatthuden? Man blir ju alldeles svart om fingrarna när man drar av det där.Kanske beror det på hur noga man är med det i skogen om den svartnar i stekpannan eller inte. Flera år sedan jag plockade, men *tror* inte mina svartnar direkt, mörknar kanske, men inte svartnar.
Däremot ser de här torkade från 2014 (den som spar han har!) rätt så svarta ut.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.