Hjälp! Jag blir livrädd , inte konstigt så många blir sjuka av svamp när de inte vet vad förvälla är.
Om man förväller något MÅSTE DU slå bort vattnet.
Det du kokar ur svampen som kan göra oss sjuka, är i det vattnet!
Förvälla är: Att koka svampen 3-5 minuter SEDAN SLÅ BORT VATTNET!
Om du använder vattnet , då blir du sjuk om det är en svamp som man bör förvälla , innan matlagning.
Om du vill ha vätska med svampen i frysen, koka då upp lite nytt vatten lägg i svampen och låt svampen kallna i det. Sedan kan du frysa in det.
Förvälla betyder enligt SAOL att “hastigt koka upp i vatten”. Punkt slut.
I svampsammanhang använder man nog ofta ordet för just det som beskrivs här i tråden. Bättre vore kanske att säga “koka ihop i sitt eget spad” eller liknande.
Viktigare är att citronslemskivling inte är giftig. Man behöver inte slå bort någonting. Man “förväller” svamp så här enbart för att det funkar bättre att frysa den så.
Gammal tråd, men nu är den uppe i ljuset, så jag tyckte det behövde sägas. :-)
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.