0 22030 visningar

20 svar

Förvälla Karl Johan ,är d dumt?

PB

19 aug 2008 kl. 18:10

Är d dumt att förvälla Karl Johan?Eller ska man torka dom.Har när jag hittat olika sorter förvällt alltsammans,har ej märkt att smaken försämras.Har nog haft i frysen upp till ett år.

0

Lena M

19 aug 2008 kl. 18:32

Det är väl en smaksak !
Jag förväller kanske hälften och torkar resten.
Det påstås att svampen vinner i smak om den torkas men jag vet inte om det stämmer ?
Iallafall tar de torkade liten plats och hållbarheten är lång.

0

Thomas H

19 aug 2008 kl. 19:40

Om man torkar K-J, måste man använda en tork/ugn eller kan man bara lägga dom i fria luften? Är det risk att dom ruttnar då? Provade att torka i ugn men då fick dom nästan ett bränt utseende.

0

Birgitta F

19 aug 2008 kl. 20:07

Jag tycker att svampen ökar i smak om man torkar den…sen stoppar jag den torkade i frysen…NU kommer Bengt Sandh få spel…
Min taktik gör att den är så lätt att finfördela…men det säger jag inte åt nån = )

0

Evus

19 aug 2008 kl. 21:20

Jag hoppas att den vinner på att torkas.

Jag införskaffade mig en svamp/frukt-tork i förrgår och den har gått varm sen dess.

( den brummar även nu, efer dagens KJ-skörd)

Inte måste man väl lägga den torkade svampen i frysen?
Är det inte lite “kaka på kaka”?

Torkningsprocessen borde väl vara tillräcklig för att bevara aromen och kvalitén?

0

Sussie

19 aug 2008 kl. 22:28

Jag kan faktiskt lova att KJ vinner på att torkas. Har jämfört och den blir faktiskt lite mer koncentrerad i smaken då. dock tar det en jädrans massa plats när man ska torka (om man har hittat mycket). Mina KJ har jag torkat på samma vis som jag gör när jag plockar örter: torrt, mörkt och gott om utrymme (Skär KJ i så tunna skivor som möjligt).

0

Sussie

19 aug 2008 kl. 22:32

Glömde säga att när jag torkar KJ så använder jag s.k. “bärsåll”, dvs sådana ramar med galler som man lägger plockade bär i, skakar så man får bort löv, m.m. Funkar utmärkt!

0

Eva

19 aug 2008 kl. 23:26

När vi torkar svamp lägger vi ett stort myggfönster mellan två stolar under vår takfläkt.
Man kan dra i snöret på fläkten och ställa in så att luften ska pressas nedåt, allt brukar torka på mindre än ett dygn.

0

Kenta

20 aug 2008 kl. 00:07

Ett ypperligt sätt för torkning av svamp e att kosta på sig ca 1300-1500:- för en svamptork.
Tar plats på golvet som en större kastrull på spisen, sköter sig själv + att man kan torka mycket annat, t o m kött om man nu vill.
Köpte en sån till min sambo på fölsedan, GLAAAD TJEJ!

0

Kurt

20 aug 2008 kl. 07:32

Det är annars mycket enkelt att bygga sig en egen svamptork, värme är inte så viktigt men bra luftväxling är viktigare:

http://www.utsidan.se/cldoc/7448.htm

0

Irene A

20 aug 2008 kl. 09:53

Kurt, den där modellen är suverän! Bra mycket bättre än att experimentera med torkning i ugn, som lätt ger för mycket värme och för lite luftväxling.

0

Apropå torkmaskiner....

Lilla My

20 aug 2008 kl. 13:00

....är det nån som kan svara på hur mycket det kostar att torka svampen, alltså hur många kWh el som går åt för att torka en laddning?

Frågar för att jag har usel ekonomi och därför lufttorkat bl.a. blåbär och trattkantareller. Detta tar en massa plats i min lilla lägenhet, därför är jag intresserad av en eldriven tork typ OBH Nordica, men samtidigt är jag lite rädd för elräkningen sen….

0

Apropå torkmaskiner....

Jonas K

20 aug 2008 kl. 13:12

Jag torkar i torkskåpet, givetvis utan tvätt. Det fungerar superbra och de blir snabbt torra. Min farsa torkade för länge sedan mina morföräldras katt i torkskåpet, även det gick bra! Givetvis var det en olyckshändelse och inget jag rekomenderar.

0

Apropå torkmaskiner....

Charina, halland

20 aug 2008 kl. 13:20

FÖRVÄLLA = koka upp hastigt i vatten för att sedan tömma bort kokvattnet.
Gör man företrädesvis med Stenmurkla som man dessutom förväller i flera vatten.

KOKA AV = lägga svampen i en gryta/stekpanna/kastrull för att sedan värma upp denna tills all vätska kokat bort.

Rätta mig gärna om jag har fel.

0

Apropå torkmaskiner....

Hanzzon

20 aug 2008 kl. 14:03

Du har helt rätt Charina.  :)
Mvh

0

PB

20 aug 2008 kl. 14:30

Tack för bra tips. Och vilket härligt Karl Johan år vi har!!!

0

"Koka av" och "koka in"

Irene A

20 aug 2008 kl. 15:14

är de begrepp som jag använder. Tydligen kan de också missförstås, likaväl som “förvälla”.

Med “koka av” menar jag att man kokar i rikligt med vatten som sedan slås bort.
Med “koka in” menar jag att värma tills vattnet har kokat bort (=in).
(säkrast att vara noga med mellanslagen här)

0

Koka av och koka in

Hanzzon

20 aug 2008 kl. 16:04

Irene! Ja det kan bli lite tokigt annars. :)
Mvh

0

Gia

8 sep 2019 kl. 12:07

Måste man förvälla torkad Karl Johan?

0

JanAUppsala

8 sep 2019 kl. 12:16

Man ska ALDRIG förvälla Karl-Johan! Däremot kan man “smälta ner” den
(i dess/sitt eget “spad”) före infrysning - eller tillagning!

0

HLilja

8 sep 2019 kl. 13:45

Har man torkad svamp är det en fördel att blötlägga den några timmar innan tillagning. Smaka lite på vattnet sen, ibland kan det vara lite beskt och då häller jag bort det, men smakar det bra så går det utmärkt att använda i stuvningen/soppan/såsen. Men riktigt tunna svampar som trattisar och trumpeter funkar bra att lägga direkt i grytan utan blötläggning.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone