jag och min flickvän gick ut i skogen och hittade ca en halv papperskasse karl-johan liknande svampar (alternativt björksopp)när vi rensade den så mörknade köttet något och min fråga är om det är något jag behöver oroa mig för, finns det några giftiga förväxlingssvampar till dessa?
jag vet ej om det är vanligt att det mörknar som det gör men är tacksam för ett svar =)
kan tyvär inte det för jag kom inte på det fören efter allt var skivat o klart, men jag åker tillbaka och plockar några till när dom vuxit till sig, jag återkommer då, det var dock inte alla som ändrade färg några av dom behöll sin vita färg… någon idé om vad det kan vara för några?
tack för hjälpen iaf!
Aspsopp, tegelsopp och tallsopp hör till de arter av strävsoppar som svartnar när man skurit i dem. Björksopp gör det inte. Se upp med gallsoppen som kan vara snarlik och inte heller svartnar.
Är du osäker på vilka du kan äta - provsmaka! Och plocka bara riktigt unga och fasta exemplar, de blir fort mosiga och eländiga i konsistensen efter plockningen.
Soppar är bra nybörjarsvampar eftersom ingen är farligt giftig.
Att de sen inte är några kulinariska höjdare, spelar mindre roll. Någonstans ska man ju ändå börja.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.