I torsdags hittade jag ca 2, 5 liter kantareller + lika mycket bleka och gulröda taggsvampar samt något mer av trattisar på ett för mig helt nytt svampställe. Helt otroligt att “vanlig” svamp kan klara så pass många frostnätter även om det varit milt dessemellan. I fredags blev det bara 5 liter trattisar + 2 fina gula och några taggisar på ett gammalt beprövat ställe. Lämnade smått till återväxt, men ska bli spännande att se om det blir någon mer skörd där i år.
Hej Christine.
Förmodligen inte.
Idag, söndag , var jag ute i “mina” marker för att kolla läget.
I Luleåtrakten går det fortfarande att hitta trattkantareller , trots att vi har haft en period med många minusgrader och snö.Till och med en taggsvamp som var jättefin lyckades jag få syn på.
Vi var ut en sväng i “vår” skog i går. Lite norr om Södertälje. Vi hittade kanske en liter kantareller så det räckte till en rejält god sås.
Det fanns massor av kantareller, under löven, men mycket var alldeles för blött.
Fast det var ändå en härlig dag i skogen med frisk luft, motion, fika och mackor, och det är inte att förakta.
Men det var nog vår sista svamputflykt för denna säsong.
Här på Södertörn kommer man än så länge sällan hem utan ett par liter trattkantareller efter en timme i skogen. Hittade också två gånger förra veckan rödgul trumpetsvamp så det räckte till 6-7 portioner (typ renskav). En ny och angenäm erfarenhet för mig som nästan novis. Tycker den är ännu mer smakrik än trattisarna. Kantareller - de gula alltså ;)- har jag däremot inte sett på fjorton dagar. Taggisarna som har varit väldigt talrika i år verkar också ha lagt ner verksamheten här.
I Skåne har svampsäsongen just börjat efter den långa torkan. Särskilt ängar och betesmarker är fulla med matsvampar: champinjoner, fjällskivlingar, höstmusseron, ängsmusseron, blåmusseron. I sandiga tallskogar finns smörsopp, grynsopp, sandsopp och karljohan.
Det är ett oskick på forumet med dessa interna förkortningar och smeknamn på saker.
Trattis, toppis och allt vad det är.
Men begriper man inte kan man ju alltid fråga, och vill man inte begripa så låter man bli.
Hursomhelst så växer det fortfarande svamp denna milda höst.
Vi tackar vädrets makter och hoppas få ännu lite tid att gå ut i skogen innan frosten tar rubbet.
Visst avundas man som stadsbo er som har skogen alldeles bakom knuten, och som heltidsarbetande avundas man också lite grann er som kan ta er ut på vardagar.
Det är bara att hålla tummarna för att hitta nåt på söndagspromenaden!
Idag när jag gick och hämtade dottern på dagis så snubblade jag över massvis av höstmusseroner på gräsmattan utanför och även en annan gräsmatta en bit därifrån. Inte behöver man tvunget åka ut i skogen för att hämta svamp…
Kan nämna att svampen fick stå kvar, den står så vackert där.
ang Affes inlägg:
Ok, då förstår jag.
Jag har provat flera hundra svampar; s k
hallogena svampar som toppisar, äter man au naturelle el. torkade. Man blir inte direkt giftpåverkad, däremot… känns det som man blivit helt knäpp. Man fortsätter att vara vrickad några timmar, sedan släpper det.
Många svampar jag provat ger olika fysiska obehag som magont och pulshöjning (ex. flugsvamp), men de överskuggas helt av det man upplever av de s k knarksvamparna. Allt förvandlas i ett ögonblick till ett slags vaken mardröm. Lustupplevelsen när det är över, går över allt annat.
Men prova gärna själv för all del, det är i princip säsong ännu.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.