0 2633 visningar

24 svar

Bitter smak stekt K-J ?

Lena

19 aug 2008 kl. 22:05

har plockat 3 kg K-J plockat där tidigare. Unga,små och större ex. Väl hemma har jag förvällt och smörstekt. Då kommer den bittra smaken!? Jag har smakat på den rå så att det inte ska vara gallsopp! När den är förvälld smakar det inte beskt. jag är konfunderad. Kan Ni kloka ge mig råd? Vet att små K-J kan förväxlas med gallsopp. Gallsopp smakar väl bittert redan i färskt tillstånd?
Har Nu provat två satser båda blir beska, stekt! Jag har använt herbamaresalt istället för vanligt flingsalt som tog slut, kan det påverka!

0

Daniel Persson

19 aug 2008 kl. 22:25

Låter mysko… Har du smakat på alla fruktkroppar som du blandat i, för en enda gallsopp pajar ju rubbet (sägs det, jag har lyckats undvika olyckor hittills)

0

Lena

19 aug 2008 kl. 23:00

Jag har smakat på alla hattar men ej på foten! Men borde inte det förvällda smaka illa om en gall kommit med? Ja jag är mycket fundersam! Ser alla era bilder( här) på K-J mina ser så ut och trodde jag kunde K-J men men…
När du säger kroppen må jag säga att jag bara smakat på hattarna tidigare och även Nu!

0

Elisabeth jansson

20 aug 2008 kl. 00:16

Hej!

Om du fått med en gallsopp så är köttet på den krittvitt när du stekt den,jag lyckades som nybörjare få med det!

Vi åt ett gäng med stekta K-J och det är bara jag i familjen som känner en lätt bitter smak ingen annan.Jag tror att det har med smaklökar att göra,en del säger om man fått med foten av en gammal K-J kan det smaka bittert!

En svampkännare på matsvamp säger att det finns en liten procent människor som känner en bittersmak och jag tillhör väl dem ,prova att slå på grädde som får koka in i svampen utan redning,när vi gör viltgryta med K-J känner jag ingen bittersmakínte heller på soppa.
Jag tror inte att det var herbamaresaltet som gjorde smaken utan våra smaklökar är olika.

0

Enelie, Linköping

20 aug 2008 kl. 00:27

När man smakar av en sopp för att avgöra om det är en Gallsopp så behövs det “en stund” i munnen för att smaken ska framträda. Annars så är det lätt att mista sig.
Tugga svampköttet väl med framtänderna mot tungspetsen och blanda med saliv. Det kan ändå dröja en stund efter att du spottat ut som smaken framträder.
Men, jag lovar dig, om du har tuggat en gallsopp tillräckligt länge så sitter smaken kvar när den väl kommer.

0

Lena

20 aug 2008 kl. 19:04

Tack Elisabeth 0 Enelie,
Nog har jag tuggat tycker jag men inte blivit bittert. Däremot är jag beredd att tro på detta med smaklökar jag vet att mina och dotterns tillhör de känsliga! Tänkte på detta med att göra en stuvning istället med grädde. Nu har jag en sats till som jag smakat tuggat, förvällt och tänker steka några för att se om fenomenet uppstår igen!
Borde det inte bli beskt redan vid förvällnings stadiet om det vore gallsopp?
Uppskattar verkligen all Er kunskap och Er information!
ödmjukast
Lena

0

Annette L, norr om Sthlm

20 aug 2008 kl. 19:09

Har ingen kemiskt förklaring till detta ;=) men för att få bort bitterhet på sopp & riskor tinar jag dem i mjölk…

0

Karin Hedén

21 aug 2008 kl. 00:02

Hej!
Jodå det har med smaklökarna att göra. Googla på “nontasters” och “supertastes” så får ni er förklaring.

0

Bengt Sandh

21 aug 2008 kl. 08:45

Hej Lena!

Jag har en helt annan teori. Jag tror inte att det är något fel på dina smaklökar, däremot tror jag att problemet kan vara något av följande:

- Svampsnyltingangrepp
- Det gula som ibland förekommer i köttet kan orsaka besk smak

Svampsnyltingangrepp ses ofta som en dimmig hinna på hatten men kan vara svårt att se. Då blir smaken som du beskriver. Detsamma kan inträffa om du inte har tagit bort det gula som ibland finns framförallt i foten.

Mvh

0

Karin Hedén

21 aug 2008 kl. 09:01

Nej, något “fel på smaklökarna” tror inte jag heller att Lena har. Att vara “nontaster” och “supertaster är lika normalt som att det finns långa och korta personer.

0

buffy

21 aug 2008 kl. 09:33

Det finns genetiskt betingade variationer hos våra doftsinnen. T ex är det sedan länge känt att en del människor inte alls kan känna smaken (doften) av bittermandel, som ju för andra absolut inte är ngn diskret smak (doft).

0

Peter

21 aug 2008 kl. 11:46

Vid något eller några tillfällen har jag fått med en sopp i korgen som kan smaka beskt. Det är inte gallsopp, den har (om jag minns rätt) påtagligt brun hatthud, gulaktigt rörlager som ung, och är spensligare än en karl-johan. Den växte vid tall vill jag minnas.

Det var några år sedan dock. Beskt smakade den i alla fall.

0

Peter

21 aug 2008 kl. 11:51

Hmm, kan det ha varit ung brunsopp? Bittert smakade den i alla fall.

Kanske blir en del svampar angripna utan att man ser det med ögat? Osynlig snylting. Ja vem vet.

0

Peter, Linköping

21 aug 2008 kl. 21:48

Nu känner jag mig fånig. Jag hittade den idag igen. Det är pepparsopp! : )

Inte konstigt att det blev en smula bittert…

(Även om jag inte tycker att den stämmer till 100% med bilden i Nyléns Svampar i Norden, den jag hittade har mörkare hatt. Och kanske lite mer ådrad fot.)

0

Tina Nordberg Kolsva

21 aug 2008 kl. 21:53

Är pepparsopp bitter? Det har jag aldrig känt. Jag tycker den är skarp, och det med besked.Där ser mad så olika vi smakar.

0

Peter, Linköping

21 aug 2008 kl. 21:57

Vi kanske bara använder orden på olika sätt!

Nu när jag smakar igen tycker jag inte den smakar så oävet…nej, det kanske inte är pepparsopp trots allt? Får nog lägga in en bild.

0

Peter, Linköping

21 aug 2008 kl. 22:04

Ursäkta att jag kapar tråden, men det är behändigt att visa bilden här… Pepparsopp? Knappast, men vad?

0

Dieter Endom

21 aug 2008 kl. 22:05

Det där med smakupplevelser är vetenskap. Människan kan bara skilja på fem smaker; salt-sött-surt-besk och umami (betyder delikat). Allt annat är kombinationer av dessa eller så tar vi minnet till hjälp och jmf med smakupplevelser som lagrats i hjärnan.
Smaken är individuell och vissa personer känner beskhet bättre än andra och likadant är det med dom andra smakerna. Att känner smaker och skilja på smaker kan man träna upp (ex kockar eller testsmakare) Själva smaklökarna har en ganska underordnat roll i hur man upplever smaker. Lukt och synintryck har mycket större betydelser för smakupplevelser. Tester med blinda personer styrker detta. Man skulle kunna skriva hur mycketsom helst om detta men det här får räcka.

0

Tina Nordberg Kolsva

21 aug 2008 kl. 22:12

Varsågod o smaka pepparsopp.

0

Dieter

Peter, Linköping

21 aug 2008 kl. 22:16

Tack för din utvikning om smak.

Heston Blumenthal har experimenterat mycket med fokus på just smak- och luktupplevelser. Han vänder upp och ner på all sin mat och ser gärna till att maten kolliderar med vad man förväntar sig att den skall smaka. Bara det ger oväntade upplevelser. Ägg- och Bacon-glass, någon?

Som köksmästare känner du säkert till honom och hans restaurang The Fat Duck. Till alla rekommenderar jag hans TV-serier Kitchen Chemistry och In Search for Perfection.

I Sverige har vi Esperanto, Lux, Frantzén-Lindeberg, Mathias Dahlgren mm. som också vänder upp och ner på förväntningar av smaker. Globalt är nog El Bulli i Barcelona den mest kända restaurangen i den kategorin.

0

Tina

Peter, Linköping

21 aug 2008 kl. 22:18

Så ser inte mina “pepparsoppar” ut. Får nog slå lite till i svampböckerna. Om ingen på forumet hinner före…

0

Peter/Dieter

Dieter Endom

21 aug 2008 kl. 22:26

Vi har en egen specialist på området i sverige, han heter Jan Boris Möller. Vad jag vet så forska han mycket om just detta i Lund

0

brunsopp peter

Birgitta F

21 aug 2008 kl. 23:13

dom unga har jag inte sett förrän detta år jag upplever dom som lite beska i smaken

0

brunsopp peter

Peter, Linköping

21 aug 2008 kl. 23:17

Tack, då kanske det var “rätt” från början…besk var den i alla fall. Kanske bara som riktigt ung? En del verkar gillar gilla den skarpt.

0

brunsopp

Birgitta F

21 aug 2008 kl. 23:25

den kanske vinner i längd som KJ med att torkas , mina från idag e på tork finns under länken “KarlJohans år i år”
Där ser du en par ex av små brunsoppar men även en blodsopp (bild 1)

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone