har plockat 3 kg K-J plockat där tidigare. Unga,små och större ex. Väl hemma har jag förvällt och smörstekt. Då kommer den bittra smaken!? Jag har smakat på den rå så att det inte ska vara gallsopp! När den är förvälld smakar det inte beskt. jag är konfunderad. Kan Ni kloka ge mig råd? Vet att små K-J kan förväxlas med gallsopp. Gallsopp smakar väl bittert redan i färskt tillstånd?
Har Nu provat två satser båda blir beska, stekt! Jag har använt herbamaresalt istället för vanligt flingsalt som tog slut, kan det påverka!
Jag har smakat på alla hattar men ej på foten! Men borde inte det förvällda smaka illa om en gall kommit med? Ja jag är mycket fundersam! Ser alla era bilder( här) på K-J mina ser så ut och trodde jag kunde K-J men men…
När du säger kroppen må jag säga att jag bara smakat på hattarna tidigare och även Nu!
Hej!
Om du fått med en gallsopp så är köttet på den krittvitt när du stekt den,jag lyckades som nybörjare få med det!
Vi åt ett gäng med stekta K-J och det är bara jag i familjen som känner en lätt bitter smak ingen annan.Jag tror att det har med smaklökar att göra,en del säger om man fått med foten av en gammal K-J kan det smaka bittert!
En svampkännare på matsvamp säger att det finns en liten procent människor som känner en bittersmak och jag tillhör väl dem ,prova att slå på grädde som får koka in i svampen utan redning,när vi gör viltgryta med K-J känner jag ingen bittersmakínte heller på soppa.
Jag tror inte att det var herbamaresaltet som gjorde smaken utan våra smaklökar är olika.
När man smakar av en sopp för att avgöra om det är en Gallsopp så behövs det “en stund” i munnen för att smaken ska framträda. Annars så är det lätt att mista sig.
Tugga svampköttet väl med framtänderna mot tungspetsen och blanda med saliv. Det kan ändå dröja en stund efter att du spottat ut som smaken framträder.
Men, jag lovar dig, om du har tuggat en gallsopp tillräckligt länge så sitter smaken kvar när den väl kommer.
Tack Elisabeth 0 Enelie,
Nog har jag tuggat tycker jag men inte blivit bittert. Däremot är jag beredd att tro på detta med smaklökar jag vet att mina och dotterns tillhör de känsliga! Tänkte på detta med att göra en stuvning istället med grädde. Nu har jag en sats till som jag smakat tuggat, förvällt och tänker steka några för att se om fenomenet uppstår igen!
Borde det inte bli beskt redan vid förvällnings stadiet om det vore gallsopp?
Uppskattar verkligen all Er kunskap och Er information!
ödmjukast
Lena
Hej Lena!
Jag har en helt annan teori. Jag tror inte att det är något fel på dina smaklökar, däremot tror jag att problemet kan vara något av följande:
- Svampsnyltingangrepp
- Det gula som ibland förekommer i köttet kan orsaka besk smak
Svampsnyltingangrepp ses ofta som en dimmig hinna på hatten men kan vara svårt att se. Då blir smaken som du beskriver. Detsamma kan inträffa om du inte har tagit bort det gula som ibland finns framförallt i foten.
Mvh
Vid något eller några tillfällen har jag fått med en sopp i korgen som kan smaka beskt. Det är inte gallsopp, den har (om jag minns rätt) påtagligt brun hatthud, gulaktigt rörlager som ung, och är spensligare än en karl-johan. Den växte vid tall vill jag minnas.
Det var några år sedan dock. Beskt smakade den i alla fall.
Nu känner jag mig fånig. Jag hittade den idag igen. Det är pepparsopp! : )
Inte konstigt att det blev en smula bittert…
(Även om jag inte tycker att den stämmer till 100% med bilden i Nyléns Svampar i Norden, den jag hittade har mörkare hatt. Och kanske lite mer ådrad fot.)
Det där med smakupplevelser är vetenskap. Människan kan bara skilja på fem smaker; salt-sött-surt-besk och umami (betyder delikat). Allt annat är kombinationer av dessa eller så tar vi minnet till hjälp och jmf med smakupplevelser som lagrats i hjärnan.
Smaken är individuell och vissa personer känner beskhet bättre än andra och likadant är det med dom andra smakerna. Att känner smaker och skilja på smaker kan man träna upp (ex kockar eller testsmakare) Själva smaklökarna har en ganska underordnat roll i hur man upplever smaker. Lukt och synintryck har mycket större betydelser för smakupplevelser. Tester med blinda personer styrker detta. Man skulle kunna skriva hur mycketsom helst om detta men det här får räcka.
Tack för din utvikning om smak.
Heston Blumenthal har experimenterat mycket med fokus på just smak- och luktupplevelser. Han vänder upp och ner på all sin mat och ser gärna till att maten kolliderar med vad man förväntar sig att den skall smaka. Bara det ger oväntade upplevelser. Ägg- och Bacon-glass, någon?
Som köksmästare känner du säkert till honom och hans restaurang The Fat Duck. Till alla rekommenderar jag hans TV-serier Kitchen Chemistry och In Search for Perfection.
I Sverige har vi Esperanto, Lux, Frantzén-Lindeberg, Mathias Dahlgren mm. som också vänder upp och ner på förväntningar av smaker. Globalt är nog El Bulli i Barcelona den mest kända restaurangen i den kategorin.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.