Hej Magnus, javisst är det honungsskivlingar.
De anses ätliga men kan precis som Gunilla säger vara lite hårdsmälta så en längre tillagningstid och att inte äta så mycket första gången brukar rekommenderas.
En annan anledning till att många nyare svampböcker har plockat bort honungsskivlingar bland matsvamparna är att de utgör ett komplex av närstående arter som är svåra att skilja från varandra. Vi har åtminstone 7 arter honungsskivlingar i Europa (Armillaria mellea, A. ostoyae, A. gallica, A. cepistipes, A. borealis, A. tabescens och A. ectypa).
Jag äter unga exemplar av honungsskivling och fjällig tofsskivling, som har liknande växtsätt på stubbar, murkna stammar, klykor eller rötter av lövträd.
Dessa på bilden ser fina ut. De ska vara unga och ej angripna av larver, då blir de goda i grytor t ex. Stek dem gärna ordentligt och efterkoka dem ev. om du lägger dem i grytor med annan mat.
Inga magbesvär har jag fått. Följer de goda råden om tillagningstid och mängd…ja den är väl relativ, men oftast blir det som blandsvamp.
Honungsskivling BÖR inte ätas. Läs om den istället
Och läs nyare rön, inte i en gammal svampbok…
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.