0 226 visningar

3 svar

lepista multiformis

johan larsson

2 nov 2005 kl. 18:30

Är det någon som vet något om lepista multiformis, mer än vad man får fram när man googlar? T ex var de växer, vid vilken tid på året man hittar dem, hattdiameter osv.

0

Irene A

2 nov 2005 kl. 19:10

Har du läst allt du fått fram via Google, så har du nog också fått svar på alla frågor du hade om “nordlig trattskivling”.
Det råder delade meningar om artens vetenskapliga namn - Lepista polycephala är en av synonymerna, men om jag har förstått det rätt, är Lepista polygonarum det senaste budet från Harmaja.

Jag har bara hittat den på tre platser (Abisko turiststation, invid en stig intill stugbyn; Bjurholm, kanten av en skogsbilväg, Vilhelmina, kanten av en skogsbilväg), så jag vet inte riktigt hur stor den kan bli. Upp till 12 cm uppges hatten kunna bli, men jag tror att de ibland kan bli något större. Den växer i två olika biotoper, dels på torvkullarna i palsmyrar i norra Skandinavien, dels längs vägkanter och andra ruderatmarker.
De växer på hösten, och fruktkropparna är mycket sega och långlivade, så chansen att hitta dem är nog störst om man är sent ute (på rätt ställen förstås).
Arten är ganska vanlig på Island, men inte lika välkänd här i Sverige.
Fråga på bara om du vill veta något mer..

0

johan larsson

6 nov 2005 kl. 11:17

Tack väldigt mycket. Jag bor i Skåne och undrar därför om arten kan tänkas förekomma här.

0

Irene A

6 nov 2005 kl. 11:55

Du är inte ensam om att ha funderingar kring den arten. Det finns misstankar att den och Lepista rickenii är samma art. I en del böcker uppges L. rickenii vara en synonym till ängsmusseronen (Lepista luscina), men detta har alltså visat sig vara en feltolkning.
Eftersom jag aldrig har sett någon liknande art i Mellansverige, har jag svårt att tro att den nordliga trattskivlingen är samma art som den sydliga Lepista rickenii. Den är ursprungligen funnen och beskriven från södra Karelen (vid ekens nordgräns), så om du har hittat en Lepista (med mörkbrun hatt och tydligt nedlöpande skivor som får mörknande egg) i Skåne, skulle jag tills vidare kalla den Lepista rickenii.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone