Fjällig bläcksvamp skulle jag säga, och med sådan vakt får du ha dem ifred också...
Tag endast exemplar som absolut inte hunnit skifta i svart eller grått, stek dem i bitar ganska hårt med schalottenlök.
Jag tycker att de smakar som en blandning av kantareller och champinjoner.
Men lägg gärna in en större närbild på svampen först, för säkerhets skull.
Om man tar de s hunnit skifta i svart eller grått, blir man magsjuk då eller smakar det bara illa? Om man tar bort de färgade delarna då, går det eller måste man slänga hela svampen?
Så detta är alltså inte en sån där svamp som man steker panerad?
MVH/Susanne
Ståtlig medhjälpare som du har!
Är det en svampsökarhund, kanske?
Jag plockar den bläcksvampen ibland och har inte gjort någon speciell tillagning utan bara stekt upp den till frukost t.ex.
På bild 2 ser de ut att ha skiftat färg i nederkanten på hatten och blivit “bläckiga”.
Om du ska använda den så ta yngre ex. precis som Peter har nämnt.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.