0 423 visningar

4 svar

Mängder!

matte

25 aug 2008 kl. 05:17

Hej! Igår var min kväll egentligen tillägnad till kräftfiske, men påvägen ner längst med stigen och skogen fann jag massor utav vad jag tror är Karl Johan. Jag ber om ursäkt till er svampälskare att mina exemplar på bilden “avlivats” med att jag tagit upp hela knoppen ur marken, det slog mig inte i början att de va fel men sen kom jag på att jag faktiskt läst på denna sida att man ska skära bort dom. Så ursäkta det misstaget! Jag undrar hursomhelst om jag rensar dom korrekt när jag tar bort lite på foten och även om det är några gula områden på huvudet så skär jag bort dessa. Det gröna under är på vissa av svamparna väldigt hårt och fast och åp vissa i princip i “slajmig” konsistens. Har detta nån betydelse eller är det bara fukt? Finns sånna här svampar precis överallt där jag var.. hade nog kunnat fylla ett lastbils-flak :)

Mina fynd :)

0

Daniel Persson

25 aug 2008 kl. 07:54

Om du menar att du dödar mycelet i marken genom att plocka upp svamparna med hela foten, så stämmer det inte. Det får nog sorteras in i facket “svamp-skrock”...

Däremot ser det ut att vara mögel på en svamp, och en del av de andra ser lite trötta ut. Men är de maskfria så brukar de gå bra att tillaga och äta även om de blivit lite gamla.

0

Nina H, Sthlm norr

25 aug 2008 kl. 08:08

Jag skär bort det som är “svampigt”, kollar efter maskangrepp, och sedan är det bara att dela i lämpliga bitar och steka, alt. skära skivor och torka.

0

matte

25 aug 2008 kl. 18:35

Så konsistensen ska gärna vara hård och bra och inte “slajmaktig” för att vara en bra matsvamp?

0

Mängder! Och vad är rätt metod?

Boman

25 aug 2008 kl. 18:47

Det där möglet, det är nog soppsnylting. Då ska man inte äta den svampen. Skär annars bort det som du tycker ser illa ut, maskstunget(ja, ja larv då:-) geggigt med mera. Skiva eller skärresten i lagoma bitar, stek i olivolja eller smör. Mums! har du fler än du äter med en gång, torka dem i tunna skivor eller fräs ur vätskan(i torr panna) och frys in svampen. Ni som är experter här, vad är rätt om hur man plockar upp svampen? Jag vrider loss hela foten från marken, fick lära mig att annars smittar snylting mm lättare mycelet. Grovrensar svampen i skogen, skär bort det jag inte vill ha och delar misstänkta exemplar.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone