Om du skall ha den i en soppa eller gryta så är det bara att lägga i. Vill du göra sås eller steka så skall du blötlägga den i lite vatten. Hur länge är svårt att säga, men kanske ett par timmar. Om du skall steka svampen så ta så lite vatten som möjligt - prova dig fram. Sila sedan svampen men spara vattnet.
Börja med att lägga svampen i stekpanna eller kastrull på medelvärme. Låt all vätska som finns i svampen koka in (det är det man kallar förvälla när man skall frysa svamp). Stekt svamp: häll försiktigt på blötläggningsvattnet allt eftersom. När allt vatten är inkokt,sätt till smör och bryn svampen.
Sås: Låt svampen förvällas tills värskan är borta, sätt till smör och ev. andra ingredienser som skall brynas. Red med mjöl och sedan kommer blötläggningsvattnet + ev. vin, sherry, buljong, gräddde mm.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.