0 288 visningar

5 svar

Vaxskivling?

Joachim Krumlinde

7 nov 2005 kl. 19:54

Vad är detta? Hattdiameter cirka 3.5 cm, for ca 3 cm hög. Spröd, gick lätt sönder. Luktar kraftigt, ungefär som rätikmusseron. Växte i betesmark i Dalby (Skåne), där det fanns minst 10 olika arter vaxingar.

0

Irene A

7 nov 2005 kl. 21:08

Jag har två alternativ:
Att döma av den krakelerade hatten, bräckligheten och storleken borde de vara sammetsmusseroner. Det är mycket knepigt att försöka avgöra vilken art, men om jag skulle gissa, blir det i så fall gråbrun sammetsmusseron (Dermoloma cuneifolium) på grund av de breda, ljusa skivorna och den blekbruna hatten (den slås ofta ihop med D. atrocinereum, som beskrivs som mörkgrå med gråaktiga skivor).
Men sammetsmusseronerna har tydlig mjöldoft…

En doft som liknar rättikmusseronen kan uppträda hos musseronvaxing (Hygrocybe fornicata), och svamparna på bilden är inte helt olika den heller, men den brukar ha större och mer konisk hatt, längre fot och är mera robust - inte lika bräcklig som sammetsmusseronen.

Båda arterna trivs i kalkrika gräsmarker där de brukar ha sällskap av många färgglada vaxingar och fingersvampar bl.a.

0

Joachim Krumlinde

8 nov 2005 kl. 10:35

Hej Irene och tack för ditt svar.

Jag hade kanske tänkt mig just musseronvaxing men efter att ha läst ditt svar lutar jag nog åt sammetsmusseron. Lukten är jag inte alls säker på mer än att den var kraftig, dock inte som mjölskivling. Och skivorna ser inte ut som på vaxskivlingar.

Problemet var att jag inte hade någon bra bild på någon Dermoloma som såg ut att stämma, men gråbrun sammetsmuseron verkar stämma bäst.

0

Irene A

8 nov 2005 kl. 10:48

Kul att höra att ängssvamparna är igång i Skåne nu.

Det var visst fortfarande rätt torrt där då, men gjordes det några spännande fynd under mykologveckan?

0

Joachim Krumlinde

8 nov 2005 kl. 22:39

Mykologiveckan i Skåne:

Inga ängssvampar men en del trevliga fynd ändå:

gula och röda sköldingar (Plutues leoninus och Pluteus aurantiorugosus), typiska skånska soppar som fjällsopp, dystersopp, kastanjesopp, blåsopp och skivsopp.

Men det är först nu, med novembers intåg som svampsäsongen kommit igång rejält i Skåne efter den långa torkan. Nu har vi äntligen fått regn och det är fortfarande “meteorologisk sommar”. Fullt med svampar på ängarna, vaxingar och rödskivlingar men också höstmusseron, blåmusseron och fjällskivlingar.

0

Irene A

8 nov 2005 kl. 22:49

Åh, den röda sköldingen är en av de vackraste svampar jag har sett (jodå, den var hämtad från Skåne):

http://www.mushroomexpert.com/pluteus_aurantiorugosus.html

och sopparna hör väl ofta till de arter som inleder svampsäsongen. Inte helt svamptomt i alla fall. Kul!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone