Johannes Glännman
28 aug 2008 kl. 16:15
Hejsan..
Jag gjorde en kort runda efter jobbet och stötte på lite soppar.. Tänkte om ni kunde hjälpa mig med dessa svampar för även om jag försöker själv vill jag vara säker innan jag stoppar dom i mun. Så om ni kan skriv gärna art och om den är ätlig…
Svamp 1:
http://i82.photobucket.com/albums/j241/Jonte_rm/_DSC0399_028.jpg
Svamp 2, är detta en sandsopp eller grynsopp ?:
http://i82.photobucket.com/albums/j241/Jonte_rm/_DSC0403_030.jpg
Svamp 3. Denna blev jag inte klok på. Är det en tegelsopp ? Tycker det är så konstigt att den är helvit:
http://i82.photobucket.com/albums/j241/Jonte_rm/_DSC0406_031.jpg
http://i82.photobucket.com/albums/j241/Jonte_rm/_DSC0407_032.jpg
Svamp 4. Detta måste väl vara tegelsopp?
http://i82.photobucket.com/albums/j241/Jonte_rm/_DSC0408_033.jpg
http://i82.photobucket.com/albums/j241/Jonte_rm/_DSC0409_034.jpg
Svamp 5 och 6. Hittade lite fingersvamp, två olika arter vad det ser ut som men vad är det, och går dom att äta ?
http://i82.photobucket.com/albums/j241/Jonte_rm/_DSC0410_035.jpg
http://i82.photobucket.com/albums/j241/Jonte_rm/_DSC0411_036.jpg
mvh // Johannes
Ojdå. Inte ett enda rätt hade jag men jag är lika glad för det :)
Då kan jag kasta bort gullhornen och det var väl tur jag la dom för sig…
Något tips på vad man ska göra med resten? Jag har redan ätit idag så det blir väl att frysa in. Är det bara att skära dom i bitar och ha dom i en gryta så deras spad kommer fram och sen frysa in eller har du andra tips? Och ska tex hatthuden flås eller något liknande ?
En till fråga är om hela svamparna går att äta eller om det bara är hatten på någon av dom..
mvh // johannes
Om det blir lagom mängd till en eller ett par portionspåsar, passar det väl bra att koka in och frysa, men soppar fungerar bra att skiva och torka också.
Själv brukar jag flå karljohan. Det är inte nödvändigt, det är nog bara jag som har fått för mig att det blir extra slemmigt med hatthuden på.
Rören får sitta kvar om de är unga, hårda och inte missfärgade.
Annars kan du använda allt på sopparna så länge de har en fast konsistens och inte är för maskätna.
jag torkar ofta o har aldrig haft nån maskin. lägger ut i tunna skivor på tidningspapper, just nu är dom på golvet i vardagsrummet. eller så tar jag o skär dem i små bitar eller skivor och trär dem med nål på tråd o hänger upp. om du har dem på tork på balkongen, ta in dem om det t ex regnar även om det inte regnar direkt på dem. den höga luftfuktigheten då gör att svampen tar igen en del vätska och det kan ta en evighet att torka… så helst inomhus.
har även torkat i ugn men det är inget jag gillar att göra.
har du en fläkt du kan ställa där svampen är på tork så går det snabbare. och om du kan så ställ dem på ett galler, typ från ugnen, så de luftas på alla sidor.
Just nu använder jag kupevärmaren ställd på kallt, för min vanliga fläkt gav upp och dog:-) Får skaffa en ny imorgon.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.