Hittade sotvaxskivling förra helgen, eller rättare sagt: jag har i flera år vetat var de står, men aldrig vågat plocka och laga till, för jag är så osäker på om jag vågar smaka. Nu undrar jag: finns det någon förväxlingssvamp som jag behöver veta om, och hur skiljer jag i så fall ut Sotvaxingen så jag inte stoppar i mig nåt helt galet?
Feg men kär om livet är jag ju :P
Sotvaxingen är en ganska imponerande vaxing. Den är stor för att vara vaxing, mörk fot och hatt och vita/ljusa, glesa skivor. Och generellt sett är det en ganska sen höstsvamp. Det som jag tycker är utmärkande för just sotvaxingen, är att den luktar så gott. Jag tycker att den luktar honung eller blommor, särskilt vid tillagning eller torkning, men doften brukar märkas annars också, om svampen inte är för kall. :-)
Sotvaxing:
http://svampguiden.com/art/visa/Hygrophorus_camarophyllus
(Det finns andra mörka vaxingar som kan tänkas likna sotvaxingen, t ex vitgrå vaxing och olivvaxing, som är spensligare. De är också ätliga.)
du har lite bilder här Lilla My
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=106630&fnr=1&sok=&Start=0&Offset=50&4
sen kan jag maila fler
mvh
Hej Lilla My. Jag kanske inte ska ge mig in i någon ordväxling med en “asterixmärkt” svampkunnig men om du tittar på en bild av som jag säger Sotbrun Vaxskivling kan jag inte tänka mig att du kan ta fel på denna svamp som är en läckerhet. Tyvärr är den även omtyckt av “mask” men trots detta önskar jag dig smaklig spis.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.