En stor vit riska, växte i samma skog som svampen/riskan i inlägg “fråga på riska”. Den växte vi foten av en tall. Hatten 18 cm diameter, något inrullad kant hattytan glansig vaxartad på ytan, trattformad med djup tratt. Köttet vitt, saften först vit efter en liten stund ljust svavelgul, smak skarp parfymerad, ej brännande påminner om smaken på rå gulriska. Skivor vita nedlöpande, foten kort och hård, 4 X 3 cm. Gissar på alabasterriska?
Västra Götaland, Partille
Växte bland ek, björk, tall.
Väldigt fast kött. Kort fot i jämförelse med hatten, som var upp till 30 cm
Blödde vitt från skivorna, hade bruna fläckar på skivorna och hela svampen verkade brun när den var hammal.
Doftade milt, möjligen mjöligt.
Vad kan det vara?
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.