Ca 15 cm hög, växte i blandskog på en gräsplätt. Jag lade inte märke till vilka träd som fanns i närheten, men där finns även ek.
Bilden har ett lätt gulstick. Ringen ser ut som en ballerinakjol. Lukten är mild. spretar inte åt nåt håll. Jag kan inte se att den gulnar på foten, allt är gult här inomhus.
Den ser inte ut att bli röd vid skador. Det finns en röd fläck på den men den kommer förmodligen från en svampkorgskompis: blodriska.
Jag hakar på med en annan svamp. Röda soppar ser jag sällan. Den här ser inte ut som blod- eldsopp direkt, formen är mer som en strävsopp.
+15 cm, blånar kraftigt i snitt, som synes på bilden, även tumning av rörlagret. Hatten är ljus, slät. Växte i samma typ av skog som champinjonen.
Luktar inget speciellt.
Den doftar milt, i skogen tyckte jag mig känna en ton av anis, svagt. Foten kom inte med mer än vad som syns på bilden. Kungschampinjon skall gulna på foten vid tryck, men det ser jag inte.
Om jag säger så: givet att det är en champinjon, finns någon giftig förväxlingssvamp som ser ut på det här sättet? Nån flugsvamp är det inte i alla fall.
Tack Nina.
Förväxlingssvampar är gyllenskivling och brun flugsvamp, och det är ingen av dessa, that’s for sure.
Tänkte mer om det finns otrevliga champinjoner att förväxla med, men så verkar inte vara fallet. Anisdoften jag kände vid plockningen är det som slutgiltigt puttar mig över tröskeln: nu steker jag upp den!
OK, får väl svara dig då! Jag tycker att en kungschampinjon i “ditt” stadium ska ha fått färg på skivorna. Titta på mina bilder 1-5 här: http://svampguiden.com/forum/visa/99396
(De är visserligen den rodnande varianten, men ändå...)
Har din svamp rosatonade eller mörkare skivor, luktar gott osv ,så är det kanske en kungsch.
Och champinjoner som luktar gott är goda och jag tror inte du äter karbol- eller pärlhönsch. . Men du ska veta vad du äter - på ett ungefär iaf!
Alla tecken stämde förutom möjligen skivornas färg som var lite ljusare än förväntat, men de mörknade under kvällen och var rosatonade redan från början även om det inte framgår tydligt av bilden (tagen utan blixt i glödlampsljus). Smaken var verkligen som mandel, och stekt i smör var mandelsmaken starkare och den var rent delikat.
Att det är en champinjon jag har i min ägo står klart, och att det inte finns giftiga förväxlingssvampar. (Nån brun flygsvamp är det då inte…)
Möjligen en storvuxen skogschampinjon, men min rodnar inte alls i snitt.
Nej det enda jag hade att riskera var väl att äta en svamp med en stjärna mindre än jag hoppades på. Den risken kan jag ta, även om det inte är helt tillfredsställande att äta en svamp jag inte identifierat till 100%. Men jag äter ändå kremlor enligt mild/skarp-regeln utan att bekymra mig.
Satans god var den i alla fall…
Har inte en aning egentligen, men är du nöjd med en gissning, kan jag tänka mig en gul form av antingen flamsopp eller blodsopp.
Undrar om det kan vara samma som Klas visade en bild på?
Det finns flera namnkombinationer med beskrivningar som passar in på det man kan se av din sopp:
Boletus queletii var. pseudoluridus
Boletus erythropus var. discolor
Boletus queletii var. discolor
Det verkar som om jag fått tag på en bastard… Finns alltså blod- och skogschaminjoner som inte rodnar?
Smaken var utpräglat mandellik och doften åt anishållet, så det verkar som om jag hittat rätt svamp. Och om jag inte har gjort det så kvittar det nästan, så god som den var…
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.