0 1656 visningar

9 svar

får man inte skölja svampen?

hanna

30 aug 2008 kl. 09:54

Jag har fått lära mej att man inte ska skölja svamp - varför? Det regnar ju på svampen, massvis sistone, den måste vara helt ursköljd

0

Boman

30 aug 2008 kl. 09:56

Det sägs att man då sköljer bort smakämnen. Jag sköljer hel svamp om den är jordig/smutsig men låter bli att blöta ned dem i onödan. Skuren svamp ska man inte behöva tvätta. Regnet borde ju som du sa ha gjort dem helt smaklösa om det var sååå farligt.

0

birgitta

30 aug 2008 kl. 10:02

Det är ju stor skillnad på svamp och svamp - det märks ju på konsistensen. Kantarell och blomkålssvamp funkar bra att skölja, däremot inte karljohan ochj andra soppar eller blodriska.

0

cicki T Belgien

30 aug 2008 kl. 17:05

0

Irene A

30 aug 2008 kl. 18:24

Får och får - ibland är man tvungen, t.ex. när man har varit ute i ösregn och all smuts bara klibbar fast. Inte gör det något att skölja bort sånt. Huvudsaken är att man tar hand om svampen direkt efteråt. Om man bara ska koka ihop den för att frysa in, har det ingen betydelse alls.

Blev det för trångt i skamvrån i den andra tråden, så det behövdes en ny :-) ?

0

cicki T Belgien

30 aug 2008 kl. 18:57

Nejdå, det finns fortfarande plats, tror bara hanna missade “skamvråtråden”. ;)

0

ljon@egonet.se

6 sep 2008 kl. 16:07

Smart !!!

0

Micke

6 sep 2008 kl. 16:35

“Får”???

Märkligt ord när det gäller saker man själv bestämmer över. Lyckligtvis får vuxna människor göra som de själva vill utan att fråga om råd.

Bättre att byta ordet “får” mot “bör” om man prompt ska ha en så här diskussion.

0

Glad amatör

6 sep 2008 kl. 18:02

Sant Mcike, får är fina djur med ull på.

Jag sköljer, kokar till och med all svamp som jag inte torkar.

Sköljning påverkar inte smaken, men det tar längre tid när man förväller innan man kan lägga i smör för stekyta.

0

Sussie

6 sep 2008 kl. 19:15

Läste den andra tråden som finns i denna tråden. Såg på BBC food för ett tag sedan. Där torkade Jamie Oliver av svamparna med en fuktig handduk. Har provat borsta, torka av dem á la Jamie och även skölja av dem (gjorde ett litet experiment). Tycker att det är ingen större smakförlust vilket du än gör. Det är så marginellt att det är definitivt värt att hellre skölja en svamp än att ha hela munnen full med grus och annat otrevligt.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone