Dagens skörd såg ut att bli mager: en näve rödgul trumpetsvamp, en örtaggsvamp (kul men oätlig), ett par halvstora soppar, ett par bleka taggsvampar.
Vi var på väg tillbaka mot bilen, och såg just grusvägen som skulle leda oss dit, då blicken föll på något mörkt strutlikt där nere. Svart trumpetsvamp! I massor!
Vi stod i stort sett stilla och plockade en lång stund. Vågade knappt sätta ner fötterna… Vi fyllde två stycken så‘na där Gille pepparkaksburkar, gissningsvis mellan tre och fyra liter.
Och den som är så god!
Ni får gärna tipsa om era favoritrecept… :-)
Fyndplatsen är nu omsorgsfullt memorerad och utmärkt på vår karta.
Grattis!
Har aldrig hittat dom själv så jag får byta till mig dom eller köpa, är en av mina favoriter:)
Mitt tips…
Gör en gräddsås eller till att fylla krustader med
Hacka lök fint, fräs i smör, lägg i svampen, häll över grädde, krydda med hönsbuljong, peppar, färga med soya, låt koka ner, en skvätt konjak.
Väljer du att göra crustader går det bra att toppa med lite god ost o gratinera dem i ungen.
Annars blir det en god sås till en köttabit eller vad man nu tycker att det passar till.
Lena: Det är i Stockholmstrakten.
Maric: Det var rena turen att vi hittade dem. De är svårare att se än trattkantareller tycker jag. Man kan stå mitt ibland dem utan att se dem. Exakt samma färg som bruna multnande gamla löv. Min fru stod mitt i det rikaste området när jag sade “Men vad är detta då?” så hon stannade. Annars hade hon knallat rätt förbi.
Totte: Vi gjorde en gräddig sås nu ikväll och det var rejält med mums. Bara enkel vetemjölsredning, salt och svampen. Kan tänka mig att det bli extra fint med lite lök/vitlök och en skvätt vin, konjak eller så.
Vi torkar resten.
Eftersom svart trumpet är ganska svårsmält, enlig min mage i alla fall, så brukar jag finhacka den och steka den i smör och sen sakta koka/sjuda den i grädde. Den torkade svampen kör jag i mixer till ett “mjöl” som jag sen strör ner i grädden.
I går hade jag sån sås till ugnsstekt lax. Kanongott och lite kul med svartprickig sås.
Svamphacket är också gott i köttfärsbiffar.
Lycka till!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.