Här går det att se hur jag ser ut och vad jag jobbar med.
Kan även ses som en rapport om kantarelläget i Wermland.
http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=37722&lid=lista_675043&lpos=5
Hej Ola!
Trevligt repotage och reklam för Värmland!
Sköljer ni kantarellerna innan de levereras till butiken?
Vad är kg priset på kantareller nu om man plockar?
Jag hade kantareller i mitt kylskåp högst upp där man ska förvara grönsaker enligt nya kylskåp.
Döm om min förvåning att de var fortfarande fräscha efter 10 dagar i kylen,de stod i en blå champinjonlåda,och var inte sköljda!
Kan du förklara varför kantarellerna i Icas kyldiskar blir fula så snabbt,jag har själv sålt en gång så jag vet när de var plockade och hur de var hanterade.
Tacksam fölr svar!
Hej Elisabeth!
Det var många frågor, men alla är intressanta så jag försöker beta av dom.
Nej vi sköljer absolut inte och det av följande anledningar.
1. All hantering är av ondo. Hållbarheten försämras ofrånkomligen.
2. De skulle ta åt sig mycket i vikt som sedan skulle lätta kraftigt efter hand. Efterkommande led skulle få svårt att hänga med i prishöjningar för att kompensera viktförlusten.
3. Arbetskostnaden för att skölja de mängder vi hanterar skulle bli hiskelig.
Så vi blandar bara upp de kvaliteter vi köpt in i samband med utvägningen för att få en så jämngod handelsvara som möjligt. Om ddär finns ett o annat barr eller löv kvar anser jag betydelselöst när målgruppen är butikskunder. Det kan de borsta av själva före tillagning. Svampens fräschör är mycket viktigare.
Att dina kantareller höll i tio dagar säger mig att du förutom ett bra kylskåp även har hanterat svampen smart. Du har plockat i korg. Du har inte tavlat med den i onödan. Förmodligen har du till och med varit ren om händerna och du har inte fraktat svampen i en solvarm bil.
Sista frågan är enkel men svaret är lite ledsamt:
Jag kan inte påstå att jag sett speciellt många butiker men ingen av dem jag har sett har haft avdelningar anpassade för svamp. Till de vanligaste felen hör för hög temperatur och för hög luftväxling. De förstör svampen på 0-tid. Detta är ett mycket tråkigt faktum. Lösningar finns men antingen finns ingen kunskap i butikerna eller så är det ingen som ser någon ekonomi i sådana anpassningar.
Det händer att vi torkar när vi köpt in för mycket men det blir gärna liggandes då vi aldrig tycks få tid att få den i presentabel förpackning och etablera bra säljkanaler. Vi har tonvis liggandes mätt i råkilo.
Främst då trattkantarell o KJ men även lite rödgul, svart, strävsoppar och någon provkvantitet av ängschampinjon och sotvaxing vill jag minnas.
Alla är välkomna på studiebesök när som helst, men jag måste lägga brasklappen att det finns tillfällen när jag inte kan vara så gästvänlig som jag skulle vilja. I dessa tider jobbar vi ofta under viss press. Men likväl, kom gärna sporadiskt om du tar det för vad det är. Det går alltid att strosa runt på egen hand o kolla vad vi sysslar med. Vill du vara säker på att träffa mig så ring först o kolla läget.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.