Hur är det egentligen med upptag av exv tungmetaller, radioaktivitet och annat otyg i svamp? Finns det någon kartering gjord av förekomster av skadliga ämnen i svamp i våra olika län?
Det är ju lite tråkigt att äta en massa god matsvamp och sedan visar det sig att det inte var vidare vettigt på grund av föroreningar…
Nationalatlasen har några temakartor som visar utsläpp av vissa ämnen i grova drag.
Här radioaktiviteten efter Tjernobyl:
http://www.sna.se/webbatlas/kartor/kopia/cesium_137_efter_tjernobyl_86.html
Vill du veta närmare detaljer, ska du kunna vända dig till miljökontoret i din kommun och fråga om det har gjorts karteringar.
Efter en bra svampsäsong innehåller älgar, rådjur och renar i de mest drabbade områdena betydligt förhöjda halter av radioaktivt cesium. Det är särskilt svampar i magra och sura marker som tar upp mycket cesium (rimskivling t.ex.).
När det gäller tungmetaller, är det vissa arter som tar upp extra mycket sånt. Jag minns inte alla, men ametistskivling tar upp mycket arsenik, gulnande champinjoner mycket kadmium, champinjoner, stensopp och rodnande fjällskivling tar upp mycket kvicksilver. Generellt tar soppar upp mycket tungmetaller.
Men ta inte så hårt på det här med tungmetaller i svamp ändå. Det är mycket måttliga mängder vi får i oss av detta, jämfört med allt skadligt som finns i annat vi äter och dricker dagligen, året om…
Irene, det har debatterats en del på forumet om tungmetallerna i svampar är farliga för människan eller inte. Att de binds i proteinkomplex som vi inte kan smälta, så att de rinner rakt ut igen.
Gällde detta endast champinjoner och kadmium?
Jag är uppvuxen nära ett kärnkraftverk och vår familj ingick i en grupp familjer från samma område som gick på regelbundna mätningar på inst för radiofysiologi. Efter en period när familjen ätit mkt renskav, uppvisade vi tydligt förhöjda nivåer av radioaktivitet (i bl a sköldkörteln). Detta var långt före Tjernobylolyckan! Men man tog också blodprover på oss för att mäta förekomsten av tungmetaller, och efter en ovanligt champinjonrik sommar när vi plockat o ätit tjogtals med kilon champinjoner av olika slag, visade våra prover på höga halter kadmium. Det var förstås ej pga kärnkraftverket som det fanns mkt kadmium i markerna, snarare på (dåtidens) utsläpp från Ruhrområdet. Men vår familj tog i af så allvarligt på saken att vi slutade plocka o äta champinjoner alldeles.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.