0 1161 visningar

4 svar

"giftiga matsvampar"

fyffes

31 aug 2008 kl. 10:31

Hur är det egentligen med upptag av exv tungmetaller, radioaktivitet och annat otyg i svamp? Finns det någon kartering gjord av förekomster av skadliga ämnen i svamp i våra olika län?
Det är ju lite tråkigt att äta en massa god matsvamp och sedan visar det sig att det inte var vidare vettigt på grund av föroreningar…

0

giftiga matsvampar

Irene A

31 aug 2008 kl. 11:19

Nationalatlasen har några temakartor som visar utsläpp av vissa ämnen i grova drag.
Här radioaktiviteten efter Tjernobyl:
http://www.sna.se/webbatlas/kartor/kopia/cesium_137_efter_tjernobyl_86.html

Vill du veta närmare detaljer, ska du kunna vända dig till miljökontoret i din kommun och fråga om det har gjorts karteringar.

Efter en bra svampsäsong innehåller älgar, rådjur och renar i de mest drabbade områdena betydligt förhöjda halter av radioaktivt cesium. Det är särskilt svampar i magra och sura marker som tar upp mycket cesium (rimskivling t.ex.).

När det gäller tungmetaller, är det vissa arter som tar upp extra mycket sånt. Jag minns inte alla, men ametistskivling tar upp mycket arsenik, gulnande champinjoner mycket kadmium, champinjoner, stensopp och rodnande fjällskivling tar upp mycket kvicksilver. Generellt tar soppar upp mycket tungmetaller.

Men ta inte så hårt på det här med tungmetaller i svamp ändå. Det är mycket måttliga mängder vi får i oss av detta, jämfört med allt skadligt som finns i annat vi äter och dricker dagligen, året om…

0

giftiga matsvampar

Peter, Linköping

31 aug 2008 kl. 11:25

Irene, det har debatterats en del på forumet om tungmetallerna i svampar är farliga för människan eller inte. Att de binds i proteinkomplex som vi inte kan smälta, så att de rinner rakt ut igen.

Gällde detta endast champinjoner och kadmium?

0

giftiga matsvampar

buffy

31 aug 2008 kl. 11:44

Jag är uppvuxen nära ett kärnkraftverk och vår familj ingick i en grupp familjer från samma område som gick på regelbundna mätningar på inst för radiofysiologi. Efter en period när familjen ätit mkt renskav, uppvisade vi tydligt förhöjda nivåer av radioaktivitet (i bl a sköldkörteln). Detta var långt före Tjernobylolyckan! Men man tog också blodprover på oss för att mäta förekomsten av tungmetaller, och efter en ovanligt champinjonrik sommar när vi plockat o ätit tjogtals med kilon champinjoner av olika slag, visade våra prover på höga halter kadmium. Det var förstås ej pga kärnkraftverket som det fanns mkt kadmium i markerna, snarare på (dåtidens) utsläpp från Ruhrområdet. Men vår familj tog i af så allvarligt på saken att vi slutade plocka o äta champinjoner alldeles.

0

giftiga matsvampar

Irene A

31 aug 2008 kl. 11:56

Mycket intressant, buffy!
Att äta tjogtals med *kilon* av vilda champinjoner är inte vad jag skulle kalla att äta med måtta :-)
Men det motsäger ju definitivt vad vissa har påstått här, att det inte tas upp i kroppen när man äter svamp.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone