Annette L, norr om Sthlm
31 aug 2008 kl. 16:21
Om du klickar på denna länk, kommer du till SVD. Till höger om artikeln finns en test för oss noviser!
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1642249.svd
Gör den!
Jag fick fem rätt.
De jag inte visste vad det var för sort fick svaret “giftig”. För mig spelar det ingen roll om den är ätlig eller inte om jag inte vet vad det är… plockas de inte av mig.
Men det uppmuntrar till att läsa på mer. Jag går förbi mycket som skulle kunna tas om hand.
Fast sen är det det där med tillagningen… Jag vet inte vad jag ska göra med svampen sen när den väl kommit hem.
Hej!
Det största kännetecknet för rodnande flugsvamp är att det alltid är rosabeige färg vid fotbasen som blir pga insektsangrepp..
Sen är den inte helt vit i skivorna heller utan ibland lite beige eller rosaröd till bruna fläckar lite utspritt som fräknar nästan…o vacker beigebrun till närmast rödbrun färg på hatten med gråbeige fräknar…på ...så inget är helt vitt nånstans faktiskt på denna svamp…Sen kokas den i ca 20 min o sen hälles vattnet av genom durkslag…o sköljes under kallt rinnande vatten…o sen brukar jag skära foten i små bitar o marinera den i olivolja o kryddning efter tycke o smak…om jag inte fryser ner den i bitar…Hattarna brukar jag antingen beroende på när jag vill ha dem…lägga separat i en påse eller burk o utan kryddning in i frys för lämpligt tillfälle…i annat fall steker jag dem i min specialkryddnig i stekpannan i smör….Gott på bl a knäckemacka….sen…
Så lycka till nu! För att vara alldeles säker så titta riktigt noga på detaljer o beskrivningar i svampboken så du lugnt kan äta denna delikata svamp. Jag har njutit denna i över 10 år nu…Mvh:
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.