0 3742 visningar

22 svar

Torka Sandsopp?

Carina/Piteå

31 aug 2008 kl. 17:31

Hur väl behöver jag rensa sandsoppen om jag skall torka en.
Kan jag lämna rören och hatthuden kvar?

0

Boman

31 aug 2008 kl. 17:35

Jag tar bort hatthuden men lämnar rören om de är fina.

0

Carina/Piteå

31 aug 2008 kl. 17:44

Tack för svaret Boman/
Då skall jag fortsätta med godingarna.

0

Irene A

31 aug 2008 kl. 17:51

Jag brukar behålla unga, ljusa rör på karljohan, för jag vet att de har mycket god smak. Man kan t.o.m. använda rören separat, friterade är kanongott!

På sandsopparna brukar jag däremot ta bort rören för jag tycker de verkar sega och läbbiga.
Någon som kan beskriva hur de smakar?

0

Mikael Lindqvist

31 aug 2008 kl. 23:36

Man gör ju som man vill, men jag torkar även rörlagret.Har aldrig tagit bort det(om det inte funnits mask där vilket inte händer så ofta)och det smakar kanongott.

0

Mikael Lindqvist

31 aug 2008 kl. 23:46

Glömde hatthuden.
Den behöver absolut inte tas bort.
Bara på smörsopp och Citronslemskivling.

0

Jeanette P, Luleå

1 sep 2008 kl. 08:21

Jag har oxå funderat lite på det där, med kul å höra att man gjort rätt. Alltså bara tagit bort det angripna å sen skivat upp resten.
Det lär bli ett stort förråd i år av dessa då det kryllar av dom överralt. Jag har dock inte smakat på dom ännu men bara lukten av torkad sandsopp får det att rinna i munnen =).

0

Lisa Engström

2 sep 2008 kl. 14:59

Ska det lukta så väldigt starkt av stensoppen? Jag har plockat massor.. en del av dem blånar men inte alla.. en del ser ut som mer morotsfärgad i foten och en del är köttet som äggula i färgen.. däremot påverkas inte färgen hur jag än trycker..någon som känner till den? ska tillägga att det är korta korta bruna rör under..

0

Lisa Engström

2 sep 2008 kl. 15:00

Jag menar naturligt vis sandsopp och inte stensopp..

0

Charlotte Borneklint

2 sep 2008 kl. 15:49

Jag har plockat massor med sandsopp i år och jag tycker det är ungefär 50-50 hur många som blånar och inte blånar.
Ja, jag tycker att den luktar rätt så skarpt, lite beskt. Men torkad luktar den gudomligt gott.

0

Peter, Linköping

4 sep 2008 kl. 10:19

Jag skivade upp lite sandsopp igår, och noterade att det var de exemplar som växt nära vatten som blånade kraftigast, medan de torrare exemplaren som nästan växt på tallens stam knappt blånade alls.

Det kanske är vatteninnehållet som avgör blåningen. Kolla det nästa gång om det stämmer för er.

0

Eva K

4 sep 2008 kl. 10:41

Jag har gjort samma notering som Peter.

Fråga: Vissta ska de vara smultorra innan man lagrar dem på burk?

0

Peter, Linköping

4 sep 2008 kl. 10:54

De skall knastra när du klämmer på dem, låt dem gärna torka en dag extra för säkerhets skull.

Mmm…vinterfröjder…sandsoppsrisotto…

0

Eva K

4 sep 2008 kl. 11:13

mmmmmmmmmmatlagningskuuuuurs hos Peeeeeeteeeeeeeeeerrrrrrrrr

haha

0

hento

2 sep 2017 kl. 11:33

Skriver i denna gamla tråd då mitt ärende just gäller torkning av sandsopp, även om tips kring torkning av annan svamp också gärna mottages. Jag är helt novis i svamptorkarsammanhang och har kört två omgångar Sandsopp med en billig tork från Clas Ohlsson. I instruktionen står det att svamp tar 4-6 h på 40 grader att torka men det stämde inte på mina bitar (ev för tjocka? även om jag siktade på instruktionens 6 mm-skivor) utan jag körde dem i 13 h innan jag tyckte att de verkade helt torra. Sedan satte jag dem i en glasburk för förvaring och nu när jag efter två dagar skulle sätta in laddning 2 (förvarar dem längst inne i ett köksskåp där det är mörkt) så ser jag att innehållet i burk ett (längst till vänster i bilden) har sjunkit ihop och mörknat. Burken var proppfull när jag satte in den i skåpet. Det är alltså fukt kvar efter 13 h i torken!

Är det bättre att torka på myggnätsram?

Hur torkar ni svamp?

ALLA tips är välkomna!

0

Tips

2 sep 2017 kl. 12:20

Använd osthyvel när du skivar.
Tunna fina skivor som torkar snabbt och blir spröda

0

mumrik

2 sep 2017 kl. 16:00

Känner inte till torken ifråga, men den låter inte direkt effektiv. Soppar torkar jag på kanske 3-4 timmar. Möjligen skär jag tunnare än du, men absolut inte med osthyvel.

Tänk också på att röra runt i svampen ibland och flytta om ållorna. Och fyll inte på ett tjockt lager.

0

Susanne R

2 sep 2017 kl. 18:14

Jag bygger en tillfällig tork av 2 bockar, ett galler med en bit tyllgardin och riggar kupévärmaren under. Får gå över natten. När det var mycket svamp lade jag 2 galler över badkaret med fläkten under.  Brukar eftertorka en stund i en korg i varmluftsugn på 40 grader för
säkerhets skull.

0

hento

2 sep 2017 kl. 23:22

Så här ser torken ut (se bild), tycker ändå att den “ser bra ut”.. även om man inte får in så mycket svamp i den. Hur kan det komma sig att folk torkar torrt på 3-6 timmar och efter 13 timmar i den här torken så är inte svampen torr? Har ställt in den på 40 grader.. kan det vara fel på temperaturen? dvs för svalt? eller är det för små hål i toppen?

0

mumrik

3 sep 2017 kl. 02:46

Konstruktionen påminner om min första tork. I den bildades massor med kondens på insidan av locket som glatt droppade ner igen på det som man försökte torka. Den funkade, men det tog tid. Sedan var det så klart inte samma drag i fläkten som i den dyrare tork jag skaffade senare.

Så här ser locket på Evermat ut. Ingen kondens där inte.

0

mumrik

3 sep 2017 kl. 14:10

Ett tips. Ta av locket en stund då och då när förångningen kommit igång så vätskan kan avdunsta fritt. Torka locket innan du sätter tillbaks det. På skundar lite. Och som sagt, tunna lager med svamp.

0

hento

3 sep 2017 kl. 22:11

Jag har inte sett ngt fukt/imma på locket.. Prövar att köra en tredje omgång nu som påbörjades igår kväll och “vilade” under natten (torken låter betydligt mer efter att den gått 20 + timmar :| ) och sedan har den gått hela dagen nu och precis som du sa har jag öppnat locket några gånger. Det verkar vara torrare nu, knakar till så fort man böjer bitarna. Får se hur det blir denna gång. Uppdaterar i tråden som avslut och torken reklamerar jag i veckan. Jo, svampskivorna har jag lagt i, vad jag förmodar är, onödigt fina lager.. ingen bit har vidrört varandra på brickorna.

0

mumrik

4 sep 2017 kl. 03:24

Det låter ju himla konstigt. Så himla länge behövde jag då inte köra i min billiga Ciba-tork.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone