0 2749 visningar

19 svar

Blodriska

Kurt

2 sep 2008 kl. 17:02

En full hink med Blodriska.

0

Enelie, Linköping

2 sep 2008 kl. 22:14

Grattis!
Jag hoppas att det inte var för tungt att bära hem:)

0

Birgitta F

3 sep 2008 kl. 07:22

Efter att ha hittat ganska stora mängder har jag nu torkat rubbet.
Skivade ungefär som karljohan , torktid ungefär lika.

0

Kjell Rilbe

3 sep 2008 kl. 07:27

Torka blodriska? I Nya Svampboken står det att den inte är lämplig att torka, så jag har förkokt och fryst mina.

Funkar det bra att torka blodriskor?

Hur påverkar det smaken?

0

ThereseT

3 sep 2008 kl. 07:28

Hur tillagar man bäst blodriskor? Ursäkta trådkapningen…

0

Birgitta F

3 sep 2008 kl. 07:38

kan citera lite från boken Svamp ta tillvara och laga till

“Blodriskor torkar lätt med litet värmetillskott. Konsistensen blir ganska hård så det behövs lång blötläggnings och koktid. Färska blodriskor hae en liten kärv bismak som påminner om valnöt.Denna koncentreras vid torkning och blir lätt lite för kärv för de flestas smaklökar.Men detta är en smaksak varför det är svårt att säga något generellt.”

0

Birgitta F

3 sep 2008 kl. 07:46

sen står det så här:

Den som tycker att torkade blodriskor har för kärv smak kan pröva något av nedanstående förslag:
1.Hälla bort blötläggningsvattnet helt eller delvis då det kokat en stund.
2. Blanda blodriskorna med andra svampar t ex soppar och kremlor
3. Låta dem puttra länge i grädde
4. Tillsätta något med söt smak t ex en flisa mesost , morötter eller palsternackor.
5.Servera fint rivna rödbetor eller morötter till rätten
6. Krydda omsorgsfullt och försöka få en spännande smakbrytning med äpple , banan, curry, kryddnejlikor, koriander etc.
Blötläggs minst i 2 timmar.

Sen står det också att smaken på färska kan variera från växtplats till växtplats och år från år.

Jag tyckte om smaken på mina färska och frysbrist gjorde att jag valde att torka.

0

Torkad Blodriska

Birgitta F

3 sep 2008 kl. 08:23

Så här ser den torkade ut.
Jag tillförde inte värme bara en bordsfläkt framför

Måndagnatt- Onsdagfm

0

Torkad Blodriska

Hanzzon

3 sep 2008 kl. 09:40

Ajja bajja Birgitta.
Inte torka marijuana ens för eget bruk. :)
Mvh

0

lol , cubansk oregano

Birgitta F

3 sep 2008 kl. 10:17

Det översta är cubansk oregano .En sanslöst trevlig inomhus-kryddväxt.
Man kan skörda hur mycket som helst.

Cubansk oregano

0

lol , cubansk oregano

Hanzzon

3 sep 2008 kl. 10:31

0

Jan A, Uppsala

3 sep 2008 kl. 10:42

För att låta tråden leta sig tillbaka från Birgittas “bild” av karlbergare, så... Nånstans har jag läst att blodriskan är ett afrodisiakum. Färgen, saften/blodet skulle var ett tecken. Och det ska väl inte vara så farligt att ta risken att pröva? Tänk på att tron kan hjälpa till!

0

Sofia, Skåne

3 sep 2008 kl. 16:04

Hur smakar cubansk oregano? Hur använder man den?

0

cubansk oregano sofia

Birgitta F

3 sep 2008 kl. 16:56

Är en helt underbar växt . Man odlar den inomhus året om.
Den tål väta men även uttorkning.
Man tar bara nya sticklingar om man vill ha fler plantor.
Torkad smakar den som vanlig köpt torkad oregano.
Men för att kunna torka de saftiga bladen finhackar man den som gräslök ungefär.
Se bild.

Utmärkt krydda till Karljohan

0

Sofia , Skåne

Birgitta F

3 sep 2008 kl. 17:03

Leta bland rapporterna en bit bak har du min mailadress, jag kan skicka dig en stickling

0

Birgitta F

Sofia, Skåne

3 sep 2008 kl. 18:58

Jag lyckas inte hitta din e-mail adress, men du får gärna skriva en rad till s.skeppar-snabel a-telia.com. Jag tar gärna emot en stickling. Vad kan jag erbjuda i utbyte? Jag har en mängd fröer. Kanske en pelargonstickling? Något annat?

0

Sofia , Skåne

Birgitta F

3 sep 2008 kl. 19:26

u got mail

0

Enelie, Linköping

4 sep 2008 kl. 23:00

Fundering:
Jag har plockar Blodriskor för första gången i år.
Jag smörstekte färska och hällde på grädde.
Det var otroligt gott! Mycket godare än Kantarell.
Jag torkade lite grann som experiment.
Måste man verkligen koka (!) ur de torkade? (Med mycket vatten och hälla bort?)
Kan man inte bara blötlägga dem och steka dem som vanligt?

Jag trodde att det bara var andra riskor som man behövde koka ur. De med skarp smak.

0

Irene A

5 sep 2008 kl. 06:25

“Koka ur” betyder väl rimligtvis att man låter vätskan ånga bort, inte att koka i mycket vatten och hälla bort?

0

Enelie, Linköping

5 sep 2008 kl. 22:52

Vi har nog olika begrepp för det.
Det jag gör med Stenmurklorna brukar jag kalla “koka ur” så jag kanske missförstod.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone