0 558 visningar

9 svar

vad för kremla?

jh

3 sep 2008 kl. 18:31

Kremlor skulle jag vilja lära mig, ingen verkar plocka de men många är ju uppenbarligen ätliga. Den här har en röd/violett anstrykning på foten. I svampböckerna finns det en kremla som kallas violfotskremla som också är lite violett på foten, kan det vara en sådan?

0

Sofia, Skåne

3 sep 2008 kl. 19:14

Har du smakat en bit?

0

jh

3 sep 2008 kl. 19:20

nä, tok heller! Jag är livrädd för allt jag inte vet vad det är. Vågar man smaka på kremlor sådär, inga jättegifitiga då? Vad ska det smaka??

0

Sofia, Skåne

3 sep 2008 kl. 19:26

Det är inte farligt att smaka på en liten bit av svampen och spotta ut. Man ska tugga ung i 20 sek för att vara säker på att den är mild. Man säger att alla milda kremlor är ätliga, men man måste vara säker på att det är en kremla.

0

jh

3 sep 2008 kl. 19:29

ok, men hur är man säker på att det är en kremla, jag tycker iof att de är rätt karakteristiska, men jag kanske har fel.

0

Birgitta F

3 sep 2008 kl. 19:41

kremmelfot tycker jag säger det mesta. Dom slutar så definitivt på något vis. sen känns hela svampen bräcklig.

0

jh

3 sep 2008 kl. 19:46

äter ni kremlor? Är det gott, meningsfullt att plocka, man kan ju blanda upp med kantarell kanske om de är smaklösa, är de det?

0

Sofia, Skåne

3 sep 2008 kl. 19:46

Kremlor har skivor och en spröd fot som inte trådar sig. För att lära dig det mest grundläggande, klicka här till vänster på ‘matsvampar’ och sedan vidare på ‘nyckel till våra bästa matsvampar’.

Häromdan fanns det en ypperlig länk om kremlor skriven av en av *orna, men jag hittar den inte just nu. Kanske ngn annan hittar den?

0

Sofia, Skåne

3 sep 2008 kl. 19:48

Oj, Birgitta hann före.

0

Irene A

3 sep 2008 kl. 20:07

Släktet kremlor är egentligen inte alls svårt att lära sig känna igen. Det bästa sättet är att besöka en svamputställning, studera dem noga och känna på alla arterna där, jämföra struktur, hatthud, färg på skivorna etc. med andra svampsläkten. Kombinationen bleka skivor, lätt avdragbar hatthud (helt eller delvis), kött som inte trådar sig eller blöder, varken strumpa eller ring, är grundläggande.

Sen ska det i sanningens namn sägas att antalet kremlor med något matvärde att tala om, inte är så många, så egentligen är det bättre att lära sig dem istället för att hålla på att provsmaka alla.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone