Hej
Behöver lite hjälp med identifiering av ett en svamp. De är alla plockade i hagmark i Stockholmstrakten. På första bilden antar jag att det är två tegelsoppar, två kremlor (ek- och kantkremla?), och en björksopp. Kan detta stämma?
Men vad är det för rackare längs till vänster? Det är en sopp, men vilken sort? Har den bara spruckit upp eller brukar de se ut så där?
Sen undrar jag om ni kan hjälpa mig med svamparna längs till höger, de stora fjälliga. Är det små exemplar av stolt fjällskivling, eller något helt annat?
På bild 2 är det några (förhoppningsvis) riskor. Jag tänkte testa att lägga in dem på burk. Vill därför försäkra mig att det inte är några konstigheter med dem. De blöder starkt vit saft, men ser sinsemellan lite olika ut, tycker jag…
Tacksam för hjälp!
/En glad nybörjare
Jag, som inte är så erfaren, tycker de stora till höger ser ut som unga stolta fjällskivlingar, även om jag tycker de ser ovanligt bleka ut i färgen.
Riskor ska du nog vara lite försiktig med. Det finns väl ett antal av dem som är giftiga… Själv plockar jag bara blodriskor som ska blöda “morotssaft”. :-)
Snygg svamp! Är det inte en falsk rutsopp? Den rödare kremlan tycker jag har rätt färg för en mandelkremla, kantkremlan brukar se tråkigare ut.
Var hittade du fjällskivlingarna, vilken typ av skog? Den ser inte ut att ha rodnat i skadan så det kan vara stolt fjällskivling.
Annars har du strävsoppar, och riskorna vågar jag mig knappt på, men möjligen skogsriska?
Jag är ingen * och spekulerar bara.
Oj, det var snabba svar! :-)
Jag har skurit upp de som ni tror är stolt fjällskivling och det verkar stämma. Ihålig fot har de också.
Tänkte torka svampen, funkar det bra för fjällskivling och kremlor?
Alla svampar är plockade i öppen hagmark med ädellövträd och enstaka tallar och björkar. Har övergett skogen till förmån för dessa marker efter att jag upptäckte en stor mängd svart trumpetsvamp.
Riskorna ska jag förvälla och lägga in. Är det “risk"abelt (hehe) menar ni?
Har rensat riskorna och lagt dem i blöt nu, för förvällning och insaltning imorgon. Jag är dock fortfarande rätt osäker på vilken sorts riska det rör sig om. De blöder ymnigt av vit saft, men saften har inte alls pepprig smak. Den smakar ingenting faktiskt. Det är väl knappast mandelriska? Finns ju så många olika riskor, men inga är väl direkt giftiga efter förvällning?
Bifogar en bild på hela riskskörden.
Stolt fjällskivlingknoppar är goda!
Blek skogsriska, möjligen. Lite svårt att se vilken färg de egentligen har. Sök på skogsriska får du se. Är det den är det en bra matsvamp, kokas ur i rejält med saltat vatten. Kan ligga i kallt vatten över natten på svalt ställe och dr aur, Byt isf vatten innan du kokar dem.
Strävsopparna kan man steka rakt av. Kremlan smakar du på, milda är bra matsvamp. Den rutiga prylen, är det en sopp?
Fin kniv förresten!
googlade, hittade denna http://cartinafinland.fi/kuvapankki/sv/picture/14572/skogsriska+-+lactarius+trivialis.html
liknar din bild en hel del. Skogsriskan kan vara allt från ganska mörkt grålila till blekt gulbrunbeige. Slemmig hatt? Ihålig fot? Om så är det rätt.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.