http://sienet.luontonetti.com/se/sivut/lactarius_torminosus.htm
där Annika har du bilder på fina riskor. de kan vara starkt rosa eller jättebleka, variationerna är många. Möjligen kan man förväxla den med blek skäggriska som ser nästan likadan ut men är tunnare. Den är lika god. Eller blodriska men vänder du på dem ser du skillnaden. Skäggriskan är vit-gulvit under med vit saft, blodriskan morotsförgad. Hittar du riskor med saft som färgas röd när den torkar så ta inte dem. Inte heller några med vattenklar saft.
Man tar bort skägget i kanten och skär bort ev dåligt på svampen, kokar av dem i mycket vatten, ca 2gg mer än svampen i kastrullen. Jag kokar tills svampen sjunker, har sett recept på 2-20 minuters kokning. Kyl av i kallt vatten, krama ur vattnet, stek i medelvärme rätt länge, gärna med lok, lite salt och peppar. Mums!
Du tar 150gr grovsalt till 1 liter kokt svamp. varvar salt med svamp, stället svalt. Klart. Salta av genom kokning i 5 minuter eller låt ligga i kallt vatten över natten. Använd som vilken svamp som helst.
Du kan också använda dem utan saltning, koka dem bara, kasta vattnet, krama ut det mesta vattnet och använd till vad du vill, soppa, sås, stuvning, paj, pastej… till vad du vill.
Sorry, snodde Marics svar
Tills du ska laga till (och äta) den så klart!
Googla t.ex. på “riskor+insaltning” och kolla också ffa http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/vaxter/kryptogambotanik/virtuellautstallningar/manadenskryptogam/svampar/skarpariskor.1035.html
Saltningen är en konserveringsmetod, den tjänar inget annat syfte. Saltad svamp håller bra förvarad på svalt/kallt ställe. Så om du vill äta den inom en snart framtid och har plats i frysen, släng in dem där istället. Annars använder du dem som vilken annan svamp som helst.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.