Sök på riskor, det finns en massa småriskor som man inte rekommenderar som matsvamp. Luktar den möjligen kokos? Kola aktigt?
Kokosriska finns men om din är det kan jag inte säga. För det behöver man lukta, känna, titta i bra ljus.
Inget jag skulle rekommendera dig att äta, det finns några rätt otrevliga riskor också, lakritsriskan är laxerande tex.
Sven, det är en väldigt bra fråga!
Till att börja med: namnet gulmjölkig riska hörde ihop med det vetenskapliga namnet Lactarius theiogalus, en art vars beskrivning har tolkats på en mängd olika sätt, men sannolikt inte alls var den art vi har kallat så. Det svenska namnet förenklades sedan till småriska, som är det gällande nu.
Man har kommit fram till att den gamla Fries-arten Lactarius tabidus, som har gått under namnet rynkriska, är identisk med med den som vi har kallat småriska (det enda namn som används i Ekologiska katalogen).
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.