Jag har lyckats hitta en hel del stora fina Karljohan idag. Det verkar finnas massor av den sorten i år. Hur rensar jag dessa guldklimpar? Ska man ta bort den där svampliknande delen under hatten? Eller går det att äta? Ska man ta bort “skinnet” på hatten?
Det finns många trådar om just detta på forumet så du kan gott leta lite men så här är det. Tag bort allt dåligt på svampen om svamparna är stora tag bort rören undertill om de är unga och rören är fasta kan de behållas och nej ta inte bort skinnet på hatten.
Äckligt med små vita maskar i svampen! Blä!! Jag skar tunna skivor av Kj-svampen jag hittade idag. I någon enstaka såg jag efter ett tag att det var vita små, små maskar. Dom slängde jag ju så klart. Men i dom flesta andra såg jag inga alls. Inte än i alla fall. Dom ligger nu på torkning. När jag har skurit svampen i så fina skivor borde väl ev. maskar synas eller att dom tittar fram? Kan jag äta av den svamp som jag inte sett några larver/maskar i, trots att jag hittat i andra?
Är det verkligen så att der är bara själva hatten som kan ätas? Måste man skära bort hela foten av kj? Är den oätlig? Varför?
Dela svampen så bör du se hålen larverna lämnat efter sig. Dela foten och hatten och skär gärna bort lite av rörlagret där de verkar ta sig in. Om t.ex. foten är angripen kan du ändå spara hatten om den är fin. Eller kanske bara halva hatten är angripen, då spar du den andra halvan. Mindre att bära på också om man grovrensar i skogen.
Men starta gärna en ny tråd nästa gång. Det blir rörigt med nya frågor i gamla trådar.
Men starta gärna en ny tråd
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.