Plockade rätt så mycket av denna svamp idag. Var säker på att det var Skogsriska, men kollade sedan i Nya Svampboken årgång 2002 och det lutar kanske mer åt Buktriska? Någon som vet? Tänkte göra en risksallad. Förresten, har Skogsriskan fått ett annat namn? Hittar den inte i databasen.
Skogsriskor kan variera mycket i färg, från mörka lilagråa till väldigt ljusa, nästan som sämsskinn. De är alltid slemmiga på hatten i fuktigt väder(blöt hatten för att testa). De har vit saft och ihålig fot. Buktriskan har ungefär samma färg men är torrare, foten är ihoptryckt och saknar)oftast)hålighet.
Kan du räkna ut vilka du hittat nu då? Inte så lätt av en bild bara.
Tack för infon. Verkar ändå vara Buktriska som jag har plockat. Blötte hatten och den blev inte direkt slemmig, helt torr efter någon minut. De flesta exemplaren har ej ihålig fot. Hittade Pepparriskor också, får väl nöja mig med att ta rätt på dessa. För Buktriskan lämpar sig väl inte i en risksallad?
Om det är buktriska så bör detta stämma: http://web.comhem.se/~u13134371/lactarius/flexuosus.jpeg
Jag plockar inte den till mat.
Och inte pepparriskan heller annat än några få ex som går i blandsvampen som smaksättning.
Av någon anledning så rekommenderas inte buktriska som insaltningssvamp i Sverige t ex “Nya svampboken”. Men i Finland äts den naturligtvis!
https://www-hotel1.it.helsinki.fi/~ekuva/virtuaalikasvio/plant.php?id=513&chlang=se
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.