Jag undrar om det är fler än jag som har följande problem?
Jag är “hyfsat” duktig på många svampar. Jag känner till många matsvampar när jag är i skogen och kan identifiera dem till 98-99% men när jag kommer hem och skall tillaga dem så blir jag osäker - tänk om jag förväxlat dem trots allt?
...och så åker de ner i komposten istället för i stekpannan. De enda jag brukar tillaga är kantareller, taggsvamp och fram till idag soppar.
Jag trodde nästan alla soppar var ätliga och att det bara var typ djävulssoppen som var oätlig. Men så såg jag att man kunde förväxla även Karl Johan med Gallsopp.
Skall jag vara mindre känslig och våga prova tillaga fler sorter. Idag hittade jag Granriskor, men som vanligt - inga i stekpannan - vad göra?
När det gäller gallsoppen, det är inte svårt att se skillnad på hyfsat vuxna svampar, färg på rören, ådringarna på foten tex. Är det knoppar kan det behövas ett smakprov, och gallsoppen smakar precis som galla, alltså inga tvivel!Så är du det minsta osäker, smaka, det räcker att dutta tungan mot ett snitt, är det gallsopp känner du det direkt!
Jag har slängt massor med svamp, på samma sätt som du, men genom att ständigt plocka, kolla i böcker, jämföra svamp mot svamp, och framför allt här i Svampguidens forum har jag lärt mej se skillnad, vad jag ska kolla efter, och fått så mycket kunskap att jag vågar “gå vidare” i svampvärlden!Lycka till!
Rimskivling blev för mig höstens utmaning…...mycket vridande och vändande och ituskärande blir det till en början…..men till sist sitter kontrollpunkterna….men man måste vara 100 % fokuserad…alltid gå igenom plockad svamp 2 ggr…...en gång i skogen när man plockar , en gång hemma när man tar tillvara…kasta det ni känner er minsta lilla osäker på ( avbrutna hattar , ensamma fötter , spån och flisor).......yepp jag är en fegis
Precis som Birgitta och dig Säkert Osäker, har jag i många år kånkat hem rimskivling, men kastat den. Den ser ju så farlig ut!! Me dring och allt. Men nu är jag säker!
och kremlor har jag slängt i massor. Råkar jag smaka på en som bränner, så får jag för mig att jag inte känner smaken på de följande, men plockar ändå, och kastar. Men nu vågar jag plocka lite kremlor också.
Den bleka gallsoppen är jag inte rädd att missta mig på. Den är inte så klar i färgerna och inte så fast, så soppar plockar jag. Och eldsopp är väl så sällsynt så jag skulle nog hoppa till om jag såg en. Och så brkar det ju finnas tillräckligt med soppar för att hoppa över de tveksamma.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.