0 527 visningar

3 svar

SVAMPSMAKER

Dieter Endom

20 dec 2005 kl. 14:59

God Jul och Gott Nytt (Svamp)År till alla svampentusiaster här på guiden. Glöm inte att servera någon svampanrättning på era julbord. Själv har vi (familjen)som tradition att inmundiga Glöggsyltad vinterskivling både till skinkan och spjällen. Receptet finns i Svampkokboken som jag skrev tillsammans med Ingrid och Pelle Holmberg. Under det gångna svampår har jag med ett gäng Kollegor försökt (ovetenskapligt)analysera svampsmaker. Det var och är otrolig intressant men svårt. Smakupplevelser hos oss menniskor är enormt varierande med tanke på att vi endast kan skilja på 4 (5) Smaker. Salt, surt, sött, besk och den femte smaken som kallas umami. Själva vår smakupplevelse är naturligvis kombinationen av dessa grundsmaker. Vid alla andra smakbeskrivningar använder vi oss av referenssmaker som t ex nötsmak eller fruktighet osv.
När det gäller smaken av en specefik svampart tror vi att man kan använda sig av samma terminologi som vid vinprovningar. Våra smaktester gick till så här: Vi stekte respektive färsk svampart i osaltad smör och utan tillsats av kryddor. Sedan blindtestade vi smaken. Därefter gjorde vi om testen med vetskap om svamparten. Vissa matsvampar har givna smaker t ex sillkremla, mandelriska, kantarell medan andra är svåra att komma underfund med. När vi läste på guiden om DRÖMSVAMP fick vi iden att lägga ut en vädjan om hjälp här på guiden för att få ett större spectrum att jämnföra våra egna resultat med.
Vad vi är intresserad av är att få era synpunkter beträffande smak av följande färska svamparter:
Blomkålssvamp-Blåmusseron-Fjällig taggsvamp-Goliatmusseron-Nejlikbroskskivling-Stolt fjällskivling-Svart trumpetsvamp-Tall och granblodriska-Toppmurklor-Vårmusseron och Druvfingersvamp.
Alla svar är av betydelse för oss och vi är tacksamma överatt få ta del av era kunskaper och erfarenheter.
Svara direkt på svampguiden eller mejla till
dieter.endom@bredband.net

0

Kalle

20 dec 2005 kl. 16:08

Hej,

Just smaken på goliatmusseron har ju diskuterats rätt flitigt här på forumet tidigare. Se rubriken “smaken hos goliatmusseron”.

Diskussionen hittas på följande länk: http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=8612&fnr=1&sok=goliat&Start=0&Offset=50

0

bo e

27 dec 2005 kl. 18:44

Det är väl roligast att svara via guiden så fler ser svaret.
Blomkålssvamp har ofta en karaktär av tall, som stekt blir den god med antydan av jord och barr. Ganska fast, nästan knaprig konsistens. Påminner lite om kinesisk svamp i wok.

Blåmusseron har viss dragning åt gummi eller läder i smak, men konsistensen är mjuk efter stekning, god matsvamp.

Fjällig taggsvamp-Goliatmusseron- tyvärr ingen erfarenhet av dessa.

Nejlikbroskskivling är en favorit, trots sin litenhet. Den är kryddig, dock ej speciellt mycket kryddnejlika direkt (tack!). Mycket aromatisk och läcker som smörstekt.

Stolt fjällskivling- vet ej tyvärr.

Svart trumpetsvamp har en mycket aromatisk, lite nötig smak. Som torkad blir den god att pulvrisera t ex i smaksättning av såser.
Tall och granblodriska är fast i konsistensen, nästan lite knaprig. Lite speciell grönsaksaktig smak med antydan av barrskog.

Toppmurklor- minns ej om jag smakade på den, det var länge sen.

Vårmusseron är lite sötaktig, grönsaksaktigt mild i smaken med goda egenskaper i gryträtter och wok. Den ibland nästan jästaromatiska tonen som rå mildras vid tillagning, tycker jag.

Druvfingersvamp - ingen aning, men den blekgula fingersvampen har en mild svampsmak med anstrykning av damm och jord, ibland besk i foten.

0

sillkremlan

2 jan 2006 kl. 17:26

Konstigt att så få vill diskutera svampsmaker?

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone