Buffy! Du verkar ha koll på botulinumtoxin. Jag har i år mjölksyrat gurkor enligt ett polskt recept, där man har 1 msk salt/l vatten. Man låter alltså hela gurkor “jäsa” i denna saltlag i solen i 1 vecka tillsammans med vitlök, dillkronor, pepparrot och vinbärsblad. Därefter skruvar man på locket och förvarar i kylskåp.
Tycker du att det enligt en sådan procedur finns risk för botulism? Med andra ord, kan botulinumtoxin bildas i så sur miljö?
Jag är lite fundersam eftersom man ju inte upphettar gurkorna utan äter dem som de är.
Du får kolla ph värdet? eller saltmängden.
För tillväxt krävs anaerob miljö samt att pH överstiger 4,5. Den anaeroba miljön uppnås i till exempel i konserver. Bakterien tillväxer ej vid temperaturer under +4°C. Bakterien hämmas av koksalt. Salttoleransen varierar för de olika typerna av C. botulinum. C. botulinum typ E som påträffas i fisk och andra marina produkter är känsligast, och dess toxinbildande förmåga upphör redan vid salthalter över 4 procent.
På Livsmedelsverkets hemsida hittar man en del om clostridium botulinum: http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=10449&epslanguage=SV
Tack för alla svar. Vad hade man gjort utan svampguiden?
Jag följer receptet noga men receptet kommer från min mormor och inte från ngn kokbok. Jag vet att man i Centraleuropa äter sådana mjölksyrade grönsaker hela vintern. Analytisk som jag är, har jag dock frågat mig hur det är möjligt. Ingen annan mat håller 10 månader, inte ens om den förvaras i kylskåp.
Vad jag i alla fall insett är att när glaset står i solen i en vecka, dunstar en hel del av vätskan bort och salthalten koncentreras ytterligare. 1 msk salt per liter vatten ger en salthalt på 1.3 vikts%, så själva salthalten är inte tillräcklig för att förhindra den lilla clostridie rackaren. Vilket innebär att man måste förlita sig på surhetsgraden istället. Dottern får nog låna ett lackmuspapper från skolan. Eller kan man köpa sådana på apoteket?
Det står även att ”I exempelvis sillinläggningar sker en samverkan mellan salt, ättika (lågt pH) och framför allt låg temperatur, så att deras gemensamma hämmande effekt blir starkare än de enskilda komponenternas”. Det låter betryggande.
Svampnörden, jag tror att det gäller att förhindra bakteriens växt helt och hållet, eftersom botulinumtoxinet är ju ett mkt potent gift. Däremot så förstörs det vid upphettning. Eller förstår jag din fråga rätt? Det står jättebra om fiskinläggningar på sidan som Buffy hänvisar till.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.