Hej allihopa! Jag har legat lågt här på forumet i ett par år. Jag är så rädd att ställa dumma frågor. Men nu känner jag mig redo att träda fram, och jag har två frågor som säkert är dumma, men jag tänker ställa dom ändå!
Fråga nr. 1: Hur vet man om en karljohan är övermogen? jag har hittat ett par som är helt fria från angrepp, men dom är kanske en anings mjuka i köttet. när jag skär dom i tunna skivor trycker skivorna ihop sig väldigt mycket. det blir mer korvar än skivor av det. Hade tänkt torka dom. vad tror ni?
Fråga nr. 2: Jag hittade några monster till röksvampar idag, såg ut som vårtiga röksvampar, men gråa i färgen och den största var över en decimeter hög. Jag tog två stycken som var vita inuti, går dom att äta?
Stor läskig röksvamp
Hej och tack för svaret! Den mjuka karljohanen får bli kompost, jag skulle nog inte vilja äta den. Men den såg så fin ut! Det hade varit mycket lättare att ta ett beslut om den hade varit angripen av larver… Sen skulle jag gärna vilja veta vad det är för sorts röksvamp jag har hittat. den var så stor, jag har aldrig sett något liknande.
Långfotad röksvamp säger du… Den verkar inte finnas i varken mina svampböcker eller här på svampguiden, men enligt Google är det en sån ja. Men jag hittar ingenstans där det står om den går att äta? Inte för att jag tror att jag vågar det, men jag har också några vårtiga röksvampar som jag ska äta för första gången.
Angående att äta svamp som inte är fräsch längre, Läs här:
http://www.jaederfeldt.com/~klas/FOV1-00019F11/
De flesta som blir svampförgiftade har ätit “ätlig” svamp. Vad menar jag nu med det? Jo, svamp är hårdsmält mat och dessutom en färskvara. Flera gånger har jag fått frågan “går det här att äta”, samtidigt som personen visar upp en plastpåse med hoppressad, halvrutten, maskäten blandad svamp. Det är tydligen en vitt spridd uppfattning att bara det är ätliga svampar så får de behandlas hur som helst.
Antagligen petar du bort möglet från bröd, ost och annat skämt livsmedel. Du kanske rent av kastar bort det. Svamp är tyvärr mycket känsligare än våra vanliga matvaror p.g.a att det kommer med en hel del jordbakterier också när du plockar dem. Bakterierna förökar sig oerhört snabbt i felaktig miljö. Därför bör man plocka i en luftig korg. Grovrensa i skogen och tillaga med en gång när man kommer hem. Om du inte fryser eller konserverar svampen bör du inte spara den i kylskåp längre än till nästa dag.
utklippt ur ovan länk, sida av
Klas Jaederfeldt
Tack så mycket för länken, nu har jag lite intressant läsning som jag gillar! Jag kände till att man ska plocka i korg och att dom ska tillagas samma dag, däremot inte hur en karljohan ska vara för att inte vara för gammal när man plockar den. Jag åt den vårtiga röksvampen, stekte i olja i tunna skivor. lite salt och peppar. Fantastisk konsistens! Frasigare har jag aldrig varit med om. Men usch, jag gillade inte smaken. Det var en intressant upplevelse, som jag dock inte kommer pröva igen.
Hej!
Jag hade också turen att hitta tre Jätte Röksvamp idag!
De är fullt ätbara!
Googla bilder på Jätteröksvamp så ska du få se på roliga svampar!
Det finns ett Tyskt recept på röksvamp som är mycket gott tycker jag (och en del Tyskar med mig då).
Fräs svampen i smör, ha sedan i hackad backon lite salt o en del peppar, fortsätt sedan stuva som ni tycker om att ha eran stuvning som vanligt.
Funkar ypperligt till Pasta.
Tydligen tycker vissa att man ska låta dessa jättesvampar så för att andra ska kunna ta del av de vackra jättesvamparna..
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.