0 815 visningar

12 svar

På tal om torkad svamp.

Affe

5 jan 2006 kl. 21:07

Har funderat en hel del på ämnet i fråga.
Har inte blivit riktigt klok på vilka svampar som smakar bäst som torkade eller bäst som förkokt.
Vill gärna höra era åsikter om just torkat eller förkokt(infryst).
Lämna gärna en liten “lista” på vad du gillar.

Trattkantarellerna provade jag att både torka och förkoka nu i höstas. Hade jag vetat tidigare att jag skulle gilla dom bättre som förkokta så hade det blivit betydligt mer.
Tycker att smaken är mycket bättre på så sätt, dom torkade upplever jag som något fattigare i smaken och en liten gnutta beska.

0

Lena M

6 jan 2006 kl. 10:29

Hej Affe !
Nu är jag ingen expert på området, men jag torkar trattkantarell, svart trumpetsvamp,
karl-johan och stolt fjällskivling.
Det påstås att svamparna vinner i smak som torkade ???  Lena

0

Pa tal om torkad svamp.

Birgitta

6 jan 2006 kl. 11:28

Torkade trattis använder jag nästan bara som svampmjöl. Tycker att det är godare med förkokta, men frysutrymmet har sina begränsningar.

0

Pa tal om torkad svamp.

Affe

6 jan 2006 kl. 21:24

Tack Birgitta!
Då är det inte jag som är litta nöffed då alltså.

Lena, jag är absolut inte heller någon expert. Just vad gäller soppar är jag ganska så kvick på att hålla med om torkningen, där blir en trevligare smak i dom som torkade tycker jag. Har förvisso inte provat att förkoka dom vilket jag säkert gör kommande säsong bara för att jag “måste” prova.

0

Pa tal om torkad svamp.

Affe

6 jan 2006 kl. 21:27

Tror nog att jag spinner vidare här nu.
Finns det någon svamp som man absolut skall äta färsk som kanske till och med blir direkt “äcklig” av något av ovanstående “konserveringssätt”?

0

Pa tal om torkad svamp.

Lena M

7 jan 2006 kl. 10:36

Hej.
Jag har läst, hört att kantarell blir besk om den torkas.
          Lena

0

Pa tal om torkad svamp.

Anitha

7 jan 2006 kl. 13:57

Hej Affe!

Förkokt sopp är mycket god. Testa.

0

Pa tal om torkad svamp.

per d

7 jan 2006 kl. 15:07

skulle aldrig förkoka sopp ! den blir bara klistrig och slemmig. men klart gillar man gröt så.
ett tipps med foten till en sopp är att hyvla spånor med en osthyvel och så torka den. konsistnsen vid tillagning passar så ikke grötälskare bättre, plus att smaken förhöjs vid torkning.
men kantareller skall däremot aldrig torkas, medan trattkantareller alltid skall torkas !

0

Pa tal om torkad svamp.

AK

7 jan 2006 kl. 21:54

Hej!
Det var väldigt vad per d var tvärsäker på hur svamp skall avnjutas. Personligen så tycker jag att torkad svamp inte alls är lika god som förkokt. Jag låter svampen koka i sitt eget spad och fryser in i lämplig mängd. Det gäller alla de svampar jag plockar såväl soppar som skivlingar. Någon slemmig gröt i stekpannan har jag inte fått av sopp. Fick en hel papperskasse med torkad Karl-Johan svamp av en bekant, som tröttnat på smaken. Emottager gärna förslag på hur man bäst anrättar dem.

0

Pa tal om torkad svamp.

Lena M

8 jan 2006 kl. 08:57

Jag har inte upplevt att karl-johan blir en grötliknande massa som förkokt. Har jag torkade sådana använder jag dem mad fördel i grytor ( långkok ) där de får puttra med. På så vis får jag en kryddig god sky till såsen.
Lena

0

Pa tal om torkad svamp.

Birgitta

8 jan 2006 kl. 11:01

Varför ger ingen mig en hel kasse med torkade KJ men de skall vara maskfria! Förövrigt tycker jag att soppar går utmärkt att äta förkokta och stekta länge.

0

Pa tal om torkad svamp.

bo e

9 jan 2006 kl. 11:50

Den enda svamp som jag fått till riktigt läcker efter torkning är den svarta trumpetsvampen.

Frid över dess minne…hoppas den återuppstår…

I övrigt har jag erfarenhet av förkokta frysta soppar, trattkantareller och kantareller.
De kan med fördel blandas eller tillredas var för sig.

0

Pa tal om torkad svamp.

Affe

16 jan 2006 kl. 18:29

Konstaterar snabbt att smaken är precis som baken delad. Tur är ju det. Hur är det egentligen med murklor, som jag tänkte ge mej på denna säsong. Skall dom både kokas av och torkas eller vad göra? Om jag torkar dom, måste jag då koka av dom innan anrättning?
Eller är det helt säkert att bara anrätta toppmurklor direkt utan att göra något?
Tankarna är många om svamp just nu, längtar till våren nu….
Skall se om tiden räcker till så skall jag ut och se om jag kan hitta vinterskivlingar i veckan.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone