Hmm..ok. Det är förmodligen dumt att använda ordet “förvälla”. Men så här gör man: Man rensar och skär svampen i mindre bitar. Lägger dem (utan extra vatten!) i en kastrull/stekpanna och hettar upp, under omrörning, och när man ser att det börjar komma ur vätska så sänker man värmen och låter det puttra tills det mesta av vätskan kokat in. Sen kan man antingen frysa svampen eller tillsätta smör och steka. Färsk svamp innehåller mycket vätska för det mesta. Ibland om det har varit extremtorrt kan man få tillsätta lite vatten, typ ett par matskedar. Hoppas jag kunde förklara begripligt! ;-)
Detta är mitt standardtips.
http://svampguiden.com/artikel_konservering.asp
Konserven håller i åratal. Förvara burken mörkt. Våra burkar står på en hylla i garaget
Om konserverade livsmedel inte har hållit sig, känner man det synnerligen tydligt på lukten när man öppnar burken. Ev. botulinumtoxiner känner man varken lukt el smak av, men de förstörs mkt effektivt av upphettning till minst 80 grader i knappt 10 min, se Livsmedelsverkets hemsida.
Det blir iofs mkt varmare när man steker än när man kokar, här är länken till Livsmedelsverkets botulismsida:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=10449&epslanguage=SV
Nej nej, hon fick en helt oöppnad burk, med insuget lock och allt sånt.
Jag menade bara att den jag har kvar (jag har egentligen ett par små också) är rejäl, som en tunna, och att det vore synd på så rara ärtor om den inte stått sig i 2 år.
Om jag öppnat en konserv så äter jag givetvis ur den eller slänger det som blir över.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.