0 1863 visningar

7 svar

Vinterskivling

Lena M

13 jan 2006 kl. 07:24

Ni pratar om vinterskivlingen, som jag tror är detsamma som vinternagelskivling?.
Är den God ? Det står att hatthuden är slemmig.  Lena

0

Joachim Krumlinde

13 jan 2006 kl. 09:59

Hej Lena M,

Vinterskivling och vinternagelskivling är samma art. (Flammulina velutipes, tidigare Collybia velutipes).

Slemmigheten varierar med temperatur och fuktighet.  Om svamparna är frusna kna man knacka bort det frusna slemmet innan man lägger svampen i stekpannan, det fungerar utmärkt.

Vid temperaturer kring 7 - 10 grader är svamparna ganska torra och går då också utmärkt att steka.

Men det kan vara lite problem att få dem fina om de är slemmiga på hatten och inte frusna. Då kan man koka soppa på dem. Lök- och svampsoppa, mycket gott en småkall vinterförmiddag.

0

Bo E

13 jan 2006 kl. 12:55

Ska bli intressant att se om det finns nån vinterskivling här uppe i Nerike nu när snön i stort sett blåst bort.

Tack vare er svampvänner på detta forum har jag uppmärksammat att den finns. Förr kollade man inte så noga efter svamp om vintern, även om det var barmark.
Man får se om det går att ta sig ut i helgen!

0

Birgitta F

24 okt 2006 kl. 21:14

Såg den i ett inlägg från Gunhild nyss. Har tittat på en ny stubb-svamp idag som plötsligt dykt upp.
Tog dessvärre ingen med mig hem , men så himla kul om den är på gång här nu. Då kan man käka svampsoppa hela vintern.

0

Affe

24 okt 2006 kl. 23:00

Skulle du inte kunna lägga in recept på den Joachim.

0

klas jaederfeldt

25 okt 2006 kl. 22:03

den finns att köpa som handelssvamp
då heter den Enoki och den odlas i for för att det skall bli långa fötter och liten hatt

0

klas jaederfeldt

25 okt 2006 kl. 22:03

i rör skall det vara

0

Joachim Krumlinde

26 okt 2006 kl. 11:30

Jag har inget speciellt recept för vinterskivling. Däremot ett tips (eller heter det tipp?) : man kan plocka den frusen och då är det bra att knacka bort isen utanpå hatthinnan innan den tinat. På så vis slipper man det slemlager som annars inte är så aptitligt i stekpannan.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone