Hej Lena M,
Vinterskivling och vinternagelskivling är samma art. (Flammulina velutipes, tidigare Collybia velutipes).
Slemmigheten varierar med temperatur och fuktighet. Om svamparna är frusna kna man knacka bort det frusna slemmet innan man lägger svampen i stekpannan, det fungerar utmärkt.
Vid temperaturer kring 7 - 10 grader är svamparna ganska torra och går då också utmärkt att steka.
Men det kan vara lite problem att få dem fina om de är slemmiga på hatten och inte frusna. Då kan man koka soppa på dem. Lök- och svampsoppa, mycket gott en småkall vinterförmiddag.
Ska bli intressant att se om det finns nån vinterskivling här uppe i Nerike nu när snön i stort sett blåst bort.
Tack vare er svampvänner på detta forum har jag uppmärksammat att den finns. Förr kollade man inte så noga efter svamp om vintern, även om det var barmark.
Man får se om det går att ta sig ut i helgen!
Jag har inget speciellt recept för vinterskivling. Däremot ett tips (eller heter det tipp?) : man kan plocka den frusen och då är det bra att knacka bort isen utanpå hatthinnan innan den tinat. På så vis slipper man det slemlager som annars inte är så aptitligt i stekpannan.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.