0 1179 visningar

17 svar

Torkade kantareller

Hanna K

21 sep 2008 kl. 09:42

Jag har alltid hört att vanliga gula kantareller kan man inte torka, dom blir beska då. Men jag smakade nyligen på en sås med torkade kantareller, det var jättegott! Någon annan som har försökt?

0

Lill

21 sep 2008 kl. 10:01

jag torkar mina kantreller. funkar fint. Använder lång blötläggningstid och lång avkokningstid. Tror de kan bli beska om man har för bråttom.

0

buffy

21 sep 2008 kl. 10:05

Hur lång blötläggningstid? Jag vill gärna prova, det blir så fullt i kylskåpet, frysen är redan full osv. Delar du kantarellerna i små bitar innan torkningen?

0

Lill

21 sep 2008 kl. 10:20

Minst en timme. Gärna längre. Mycket vatten så att det tar minst tjugo minuter att koka bort vattnet.
Försöker skiva de i ganska tunna skivor innan jag torkar de, men har man en bra tork tror jag inte det behöver vara så tunna skivor. Du ser ju om de hinner torka innan de mörknar.

0

Hanna K

21 sep 2008 kl. 10:31

tack för tipsen. Nu gäller det bara att hitta några kantareller att torka, det kan bli svårt.

0

Brenko

21 sep 2008 kl. 13:13

Detsamma har man ju hört om blek taggsvamp, men jag har torkat en liten del av skörden nu efter att ha läst på utländska sajter att det går bra. Ska vänta någon vecka för att sen göra ett smakprov och berätta här.

Det intressanta är att det stod på de utländska sidorna att tillagningstiden spelade stor roll - för bråttom=beskt. Så det ligger nog mycket i det Lill säger!

0

buffy

22 sep 2008 kl. 12:32

Tack! Jag ska prova! Vi har inte hittat ngra enorma mängder kantarell, men tillräckligt för att det ska vara svårt för 2 pers att hinna med att konsumera dem färska.

0

Lilla My

22 sep 2008 kl. 12:48

Jag ska också prova!! 70-90 liter av enbart kantarell per säsong gör automatiskt att frysen blir alldeles för full… plockar ju 10-15 arter till utöver den… är på gränsen till att köpa en frys till nu, så alla lösningar är välkomna!

0

ulla skeå

22 sep 2008 kl. 20:34

Jag har alltid torkat kantareller och tycker det går hur bra som helst.

0

christina

23 jul 2009 kl. 17:36

hur torkar man kantareller pa basta satt_

0

Peter, Linköping

19 aug 2009 kl. 21:28

Nu har jag testat att torka kantareller och sedan tillaga dem.

Visst blir de lite beska, nästan bittra, men jag ser inte det som ett jätteproblem. Oavsett hur de tillagades efteråt fanns beskan där, men den motas ganska enkelt med lite sötma, t.ex. en sked gelé i såsen.

Kantarellsmaken är kvar och dessutom rejält koncentrerad och stark. Den får lite halvdan konsistens, lite tuggig, men på det hela taget var det ett lyckat experiment. Jag skall torka undan ett litet förråd och se om jag kommer att föredra det framför den infrysta svampen (experimenterar med direktinfrysning också).

Jag använde min nyinförskaffade Evermat och torkade vid 40 grader.

0

peter

klas jaederfeldt

19 aug 2009 kl. 21:40

jag har under en lång tid frysit kantareller som de är,bara haft glädje avdet.

gick ut i tidningar och berättade det, har aldrig fått så mycket skällning, några hotade att stämma mej,för deras kantareller hade blivit så beska att de inte gick att äta .

testa gärna men lägg inte i för många

0

Thomas

19 aug 2009 kl. 21:43

ag har hört att man kan mala dem i en mandelkvarn och då blir de mindre beska men har inte provat själv // Mvh Thomas

0

Klas

Peter, Linköping

19 aug 2009 kl. 21:49

Du får vara glad att folk verkar lyssna på dina råd.

Jag har frusit in små fina hela kantareller på bricka, separerade. Det går snabbt. När de är genomfrusna så lägger jag ner dem i en lufttät låda. Förhoppningsvis kommer fukten att stanna därinne och kantarellerna torkar ut långsammare.

Det man egentligen borde göra är att glasera dem i vatten när de fryst. De är fortfarande styckerfrysta, men har en hinna på sig som borde förhindra uttorkning ännu lite mer.

0

Peter, Linköping

19 aug 2009 kl. 22:07

Förresten, jag uppfattar egentligen de torkade och tillagade kantarellerna som jäkligt koncentrerade i smaken mer än beska. Det smakar oerhört mycket kantarell.

Man får nog använda dem mer som en krydda än som bulkingrediens i t.ex. en gryta.

0

Rätt Vis

19 aug 2009 kl. 22:52

Gula?

0

Rätt Vis

Peter, Linköping

19 aug 2009 kl. 22:54

Du är ett troll.

0

Proppen

4 sep 2009 kl. 19:03

Min sambo lägger dom på ett nät med ben. Torkar på några dagar.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone