Hej !
Jag har läst om vaxskivlingar och den enda jag plockat är sotvaxskivling. Enligt boken ( som tar upp åtta arter ) är oliv-
ängs- och sharlakansvaxskivlingar goda matsvampar. Kan jag få ett utlåtande av er som provat dem ?
Tycker mig se, att dessa svampar har glesa skivor, är det speciellt för dessa arter ? Och som det står, är de uppdelade på två olika släkter, hag- och skogsvaxskivlingar.
Har jag uppfattat det rätt ? Lena
Håller med om att ängsvaxskivlingen är läcker!
Har även plockat frostvaxskivling, de sotbruna och de röda och gula arterna, dock ej i sådan mängd att jag har någon direkt uppfattning om deras enskilda matvärde.
Enligt min mening fungerar de flesta vaxskivlingarna bra som blandsvamp, men ängsvaxskivlingen är så läcker att den helst bör anrättas för sig eller i blandning med någon mycket mild art. Kanske med mindre smakrika vaxskivlingar!
Se upp dock för en variant som man kan ta för scharlakansröd vaxskivling, men som har tendens att svartna och inte alls smakar bra!
Har hittat samtliga vaxskivlingar i beteshagar, utom den sotbruna som växt i bergig, sandig barrskog med vitmossa.
Den har jag bara hittat en gång och använt som blandsvamp med kantareller och soppar. Helt OK.
Jo, släktet Hygrocybe brukar kallas hagvaxingar och släktet Hygrophorus kallas skogsvaxingar. Med tanke på att det finns ca 80 kända vaxskivlingsarter i landet, verkar ett urval med 8 arter ganska begränsat.
I SvampGuidens databas finns i alla fall 22 stycken. Använd de vetenskapliga släktnamnen vid sökning där, så får du alla arter samlade och mer info om ätlighet. Det finns även giftiga, nämligen en grupp svartnande arter - ibland räknade som varieteter av Hygrocybe conica, toppvaxing.
Irene:
Om släktet Hygrophorus kallas skogsvaxingar så är inte grynvaxingen i test 10 den som jag trodde mig ha plockat för ett par år sedan, den växte nämligen i beteshage, Jordmånen är lerig och närmast växande träd var en stor en. I övrigt mest björk och ek i hagen men fri gräsyta där jag fann svamparna.
De påminde i alla fall om sotbrun vaxskivling och smakade inte illa.
Bo E, grynvaxingen är en ganska ovanlig barrskogsart. Din svamp tror jag kanske kan vara en grå- eller jordmusseron i stället. Att känna igen en vaxskivling på att den har vaxartade skivor tycker åtminstone jag är omöjligt. Det kan lika gärna vara en musseron eller trattskivling.
Hej Lena, här kommer en länk till de bilder som finns på SvampGuiden, men som Irene nämner så är det bara cirka en fjärdedel av alla arter som man kan stöta på i naturen.
http://svampguiden.com/databasen.asp?doo=s%F6k&svnamn=vax
Jag tycker vaxingar är goda matsvampar, de är möra och lite söta i smaken.
Jag har sökt poå de två latinska släktnamnen på vaxskivlingar och det gick utmärkt!
Hittade dock inte någon som verkar stämma med det jag felaktigt tagit för en mörk vaxskivling.
Tror att Hans v E har mer rätt i att det kan ha varit jord- eller gråmusseron, men dessa finner jag inte i databasen så jag kan inte se om den liknar svampen jag fann.
Jag läser ” svampguide ” i fickformat utgiven av ICA förlaget.
120 arter beskrivs med foto och förväxlingssvampar, dess växtplats och förekomst i landet.
Nästa kapitel tar upp musseroner, så jag återkommer säkert med flera spörsmål.
Tack till Michael. K för länken, vaxskivlingar. Lena
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.