Svampen i marken tar ingen skada av själva plockningen såvida trampningen på växtplatsen inte blir för intensiv. Alltid när det gäller svampar, t ex kantareller och trumpetsvampar tycker jag man ska lämna de minsta och de äldsta exemplaren för att ge dem en chans att växa till sig och spora av sig.
...måste fråga, för jag har själv plockat kruskantarell en gång i tron att det var trattkantareller, var när jag var precis nybörjare, och jag tyckte inte de var så goda, i alla fall inte lika goda som trattkantarellen. Vad tycker du om smaken? Är den inte lite… blekare? Mindre aromatisk?
Nu vet jag inte säkert men man kan ju fundera över det i alla fall. Om man “drar” upp svampen, får man inte med lite av mycelet då, och tar det inte skada av detta för det måste väl ändå vara det mest onaturliga för mycelet. När djur äter av svampen vilket de gjort i årtusenden så i de flesta fall så “knippsar / biter” de väl av svampen ock lämnar alltså en del av foten kvar. ( ja jag vet att en del hjortar drar upp en del svamp men detta är ändå inte det vanligaste sättet). Om nu ingen plockar svampen vilket torde vara det absolut mest vanliga så ruttnar, möglar eller svampen bryts ner på annat sätt, detta måste vara i stort sätt jämförbart med att man skär av svampen vid plockning och den kvarvarande foten bryts ned på samma sätt som om ingen hade plockat den eller? Så något om vildsvinen. Vad bökar de efter i skogarna? Jag har lagt märke till att det bökas mest i svamprika skogar, vad är de ute efter, själv tror jag att de söker efter det näringsrika mycelet och äter alltså detta. Finns det någon som vet, har det gjort någon forskning runt detta? Vad händer med mycelet, tar det skada eller sprids det? Å andra sidan har det aldrig varit så mycket skog i Sverige som nu fast inte så mycket enahanda, förr var det mer blandskog fast i södra Sverige var det så klart mest ädellövskog och en massa vildsvin, tamsvin och nötboskapen gick ju också i skogen då. Vad menar jag med detta? Jo det finns massor av svamp i skogarna så vi behöver nog inte oroa oss för detta, snarare bör vi oroa oss för den skogspolitik som skogsindustrin utövar men sina skogsplantager med bara ett trädslag på stora arealer och alla i samma ålder, detta kan nog slå ut ett mångfald av våra älskade svampar.
Plocka eller skära svampen har ingen betydelse, däremot har trampning av marken i samband med svampplockning en negativ påverkan:
http://www.wsl.ch/personal_homepages/egli/egli_2006c
Vildsvin äter bl a hjorttryfflar, dessa har man funnit vid analyser av maginnehåll.
Tack Michael! Ja då så, då borde denna diskussion dö om att blocka eller skära. Då återstår att se vad vildsvinen äter mer än tryfflar för så gott om hjorttryffel finns det väl inte så de blir mätta på detta eller är de så tokiga efter denna svamp så de kan böka upp hela skogar bara för att få smaka den?
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.