...kan uppifrån vara förvillande lik skäggriska. Jag har varit med om att de som är ovana vid arten går förbi och överlämnar skörden åt mig! Här ett stort exemplar, nästan 16 cm. Tyvärr tänkte jag inte på att ta bilden först utan “plocksde” den. Utan skadan hade den varit svårare att direktidentifiera. Kolla noga foten!
Tack för tipset. Jag blir förstås lite orolig att jag inte fått upp “svampögat” för denna härliga art. Skäggriska ser jag knappt i skogen för att jag inte plockar den.
Kanske kan det bli skillnad. Sedan jag började plocka pepparriska ser jag den överallt. Förhoppningsvis lär jag mig snart hitta tallblodriskan också.
Peter, när jag var liten…hmm plockade vi tallblodsriskor i Mem, söder om Norrköping…Sen har jag plockat ut mot Finspång…just det…förrförra året så plockade jag dem uppe vid Roxen - Östernäs tror jag det heter…där fanns det svart trumpet oxå..så det finns säkert gott om dem i dina trakter
Hm, efter alla dessa tips måste jag ge mig ut och leta…om tillfälle ges…
Robban, du måste koka av skäggriskan först. Den är för skarp i smaken annars. Men efter 5 min avkokning kan du äta den. Lämpar sig liksom dess rikligt förekommande kusin (syskon?) papparriskan för insaltning/inläggning. Kolla runt här på forumet efter recept.
Robban, jag ska plocka den i dag, då jag såg massor igår. Ska ge dem till min 23-årige svåger som är vegetarian & student…de skall kokas ur först och kan sedan (tydligen) användas som färs och annat substitut för “quorn”...tror att Maric plockar den frekvent?! Jag har bara ätit den i risksallad, men kommer inte ihåg om den hade någon distinkt smak…
När jag igår bjöd på finhackad, urlakad saltad pepparriska finhackad med rödlök och gräddfil så var den allmänna uppfattningen att den smakade åt fiskromshållet. Mycket uppskattat, och det är definitivt läge att ta reda på dessa tidigare ratade läckerheter.
Jo koka den har jag förstått. Bet i en för ett par veckor sedan och tvivale. Tänkte det att den smakar jag alldrig mer ur kokt eller inte. Men så börjar det småländska tanke spöket att röra på sig. (eller tarmen). Så nu vet jag inte redigt.
Min dotter gillar ju quorn så skulle ju kanske kunna testa på henne.:)))
Robban! Om man förväller skäggriskan väl, i vatten man sedan kastar, och kyler den i vatten samt pressar ur vattnet så är den utmärkt, matig och trevlig i färs till biffar för oss veggisar och andra. Gubben som är köttätare,uppskattar det också. Eller gör en fläsksås(stekfläsk i strimlor) med svamp av den, till potatis. Den är god stekt med lök att ha vid sidan av till kötträtter också. Så testa!
Maken var vettskrämd när vi träffades och han hörde om min mathållning;-) Det finns så mycket gott och han gillar den maten idag, ber om vegetariskt ibland till och med. Fast han får kött ofta. Och fisk äter jag ju, lite fusk men nu är jag ingen fundamentalist heller. Äter inte kött pga djurhanteringen i stordrifts slakterier. Bondjänta som jag är växte jag upp med respektfull behandling av de djuren som gav oss mat, i livet och sedan.Inga konstgödningsmedel och inga elaka slaktare kom in på våra marker.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.