Jag har i höst torkat lite björksopp och tegelrödbjörksopp, men vart i efterhand lite fundersam.. Det är så att jag läste nu i min svampbok att björksoppar inte bör torkas, stod dock ingen förklaringen till det.
Så jag tänkte kolla med er experter om det är ok att torka björksopp och vad ni isf brukar göra med den. Varför ska man förvälla förresten ? Måste man göra det även om man bara ska använda lite svamppulver som krydda i något ?
Skulle vara väldigt kul om jag kunde svar på dessa frågor då jag inte verkar hitta någonting på internet om det.
Mvh!
Inte bör torkas? Vad är det för svampbok, det låter märkligt. Nu har jag inte torkat björksopp, men det låter som ett ogrundat råd, de flesta om inte alla soppar vinner på torkning.
När skulle man förvälla menar du? Det skall inte behövas alls. Du blötlägger svampen i varmt vatten, och om blötläggningsvattnet inte är beskt kan du använda det i matlagningen.
Tack för de snabba svaren!
Oj, jag råkade skriva förvälla men menade blötläggning. Kom nu på i efterhand att det inte alls är samma sak ;)
Boken jag har är en inplastad pocketbok som heter:
“Svampar
Bestämningsbok för 414 arter”
och är skriver av Edmund Garnweidner, svensk bearbetning av Stig Jacobsson.
I den står det “Ej lämplig att torka” under användning på Björksopp. Men jag har också lite svårt att tro på det, har t.o.m. för mig att jag har sett torkad björksopp till salu på nån sida.
Men som jag förstår då rätt, så blötlägger man p.g.a att man vill att de inte ska vara hårda då eller ?
Isf. kan man alltså använda pulveriserad svamp som krydda i t.ex. äggröra eller soppa osv ?
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.